Ziua europeană a numărului unic 112

Astăzi se sărbătorește ziua numărului 112, numărul care din 2005 răspunde solicitărilor cetățenilor în cazul unor evenimente sau situații de urgență . Anul acesta, numărul apelurilor a crescut cu peste zece la sută în județ.

În 11 februarie a fost stabilită ziua numărului unic de urgență 112, la care poate suna orice persoană din Uniunea Europeană în cazul în care se confruntă cu o situație de urgență, printre care se numără furturi, tâlhărie, evadări, omor, accidente rutiere soldate cu victime, atac armat sau atentat.

Acest număr de urgenţă poate fi apelat în toate cazurile în care anumite situaţii au sau pot avea un efect negativ asupra persoanelor, a mediului sau a proprietăţii şi necesită intervenţia imediată a Ambulanţei, Poliţiei, Pompierilor şi Jandarmeriei. Acest număr este gratuit şi poate fi apelat de la orice telefon, fix sau mobil, atât în România, cât şi în întreaga Uniune Europeană. Toate apelurile la 112 sunt înregistrate automat şi se păstrează într-o bază de date timp de 10 ani”, precizează Ancuța Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin.

În anul 2012, la nivelul IPJ Caraș-Severin au fost înregistrate peste 12 mii de apeluri, mai mult cu 11 la sută față de numărul apelurilor pe anul 2011. Din acestea, aproape două mii nu au fost confirmate în urma apelului primit, iar peste o mie din cei care au sunat au fost sancționați verbal sau contravențional pentru că au dat alarme false.

Foto baricada.ro