Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, marcată și de Universitatea de Vest

Astăzi, la nivel european, se marchează lupta împotriva traficului de persoane. Data de 18 octombrie nu a trecut neobservată nici la Universitatea de Vest din Timișoara. Departamentul de Asistență Socială din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie, în colaborare cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane s-a mobilizat.

De la ora 18.00, departamentul, alături de reprezentanții ANITP, a organizat o campanie de informare în rândul studenților. Acțiunea, coordonată de lectorul universitar Loredana Trancă, face parte din „Săptămâna prevenirii traficului de persoane”. Concret, acțiunea a urmărit conștientizarea studenților cu privire la riscurile şi implicaţiile asociate traficului de persoane, dar și identificarea rolului asistentului social în lucrul cu această categorie vulnerabilă. În același timp, iniţiativa și-a propus să abordeze ambele dimensiuni ale traficului de persoane, respectiv cererea şi oferta, care favorizează existenţa acestui fenomen.

Ziua de 18 octombrie este dedicată luptei împotriva traficului de persoane din 2007, la recomandarea Parlamentului European precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă. În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu. De atunci, și ANITP organizează anual, independent, sau cu partenerii guvernamentali sau neguvermantali, diverse campanii de prevenire și informare.