Ziua Culturii, marcată la Timișoara prin evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu

mihai eminescu si veronica micle

Instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Timiș au pregătit mai multe evenimente pentru a celebra Ziua Culturii Naționale. La Biblioteca Județeană „Sorin Titel” este deja în desfășurare o expoziție de presă istorică ce cuprinde inclusiv revista „Familia”, în care a debutat poetul Mihai Eminescu. 

Expoziția de la Biblioteca Județeană prezintă documente inedite referitoare la viața și opera lui Mihai Eminescu din colecția Secției Documentar-Periodice și a Secției de Arte „Deliu Petroiu”, cât și lucrări realizate în 2019 de tineri plasticieni din cadrul Liceului de Arte din Timișoara, care reflectă felul în care aceștia percep poezia lui Eminescu, dincolo de clișeele didactice.

Tot la Biblioteca Județeană „Sorin Titel” va avea loc proiecția filmului documentar SerbAnno Domini, realizat de bibliotecă și consacrat lui Șerban Foarță, unul dintre cei mai importanți poeți români, recitalul multicultural „Timișoara e poezie” și o lectură-experiment – citirea cât mai inedită a poemului eminescian de debut, „De-aș avea”, în versiunea originală, de către copii și/ sau alte categorii de public.

În 14 ianuarie, de la ora 11, la Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin din Timișoara va avea loc recitalul de poezii „Dor de Eminescu”, iar în 15 ianuarie, de la ora 9, Centrul de Cultură și Artă transmite pe pagina de Facebook a instituției evenimentul „Dans și cântec pe versurile lui Mihai Eminescu”. De la ora 12, la Muzeul Satului Bănățean va fi organizată expoziția „Obiecte din patrimoniul Muzeul Satului Bănățean”, iar de la ora 15, Muzeul de Artă din Timișoara expune instrumente muzicale tradiționale românești din colecția profesorului Ovidiu Papană.

La mansarda Bastionului Theresia care găzduiește Muzeul Național al Banatului sunt în desfășurare mai multe expoziții temporare: „Muze la Muzeu”, „Taranterra” – expoziție de tarantule vii, „Arme de foc din colecția Muzeului Național al Banatului”, „Imago” și „Ceramica romană și bucătăria mediteraneană”. Muzeografii vor ghida gratuit vizitatorii prin expozițiile MNaB, de la orele 11, 13 și 15.

Ziua Culturii Naţionale a fost celebrată pentru prima dată în urmă cu zece ani, la 15 ianuarie, data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu.
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/