Ziua Americii, sărbătorită şi la Reșița

Pentru marcarea zilei de 4 iulie s-a organizat la Direcția pentru Cultură și Patrimoniul Național o expoziție cu vederi, sculpturi, dar și cu monede sau timbre americane, colecționate de Carol Farbaș.

Americanii serbează astăzi Ziua Independenţei. La 4 iulie 1776, Congresul Continental proclama independenţa celor 13 colonii britanice din Lumea Nouă. Declaraţia a constituit actul de naştere al noii naţiuni care a devenit, în timp, un simbol al libertăţii pentru întreaga lume. Trecând peste semnificaţia istorică, pentru americani ziua de 4 iulie este una dedicată petrecerii cu picnicuri, parade şi spectacole de artificii.

”Este interesant că americanii au început să sărbătorească această zi abia în anul 1941. Până în acel an americanii nu au sărbătorit acestă zi care este acuma, cu artificii. Eu nu am artificii, că aș da și eu”, a spus Carol Farbaș, colecționar. ”In God is our Trust” este numele expoziției dedicate zilei Statelor Unite ale Americii desfășurate în sala de expoziţii a Direcţiei judeţene pentru cultură şi patrimoniu naţional Caraş-Severin cu exponate tematice din colecţia particulară a profesorului Carol Farbaş. Evenimentul aniversar este organizat de secţia anglo-americană a Bibliotecii judeţene „Paul Iorgovici” din Reşiţa în colaborare cu Direcţia judeţeană pentru cultură şi patrimoniu naţional Caraş-Severin.

”Este o zi importantă pentru civilizația anglo-saxonă, pentru lumea liberă, pentru lumea democrată. Nu este prima oară când la Reșița sărbătorim festiv Ziua Americii, Biblioteca Anglo-Saxonă a mai organizat și anii trecuți activități”, a spus Victoria Bitte, bibliotecar la Biblioteca Anglo-saxonă.

banner 1000 x 100 hd