Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență în discuție în cadrul ședinței de astăzi

Astăzi Comitetul pentru Situații de Urgență s-a reunit într-o ședință ordinară cu cinci puncte la ordinea zilei. Ședința a fost condusă de către prefectul județului, Silviu Hurduzeu.

În urmă cu câteva minute s-a încheiat ședința Comitetului pentru Situații de Urgență ce a avut loc în sala de ședințe a Palatului Administrativ. În discuție s-a avut atât un rezumat al activității desfășurate de către ISU „Semenic” în primele șase luni ale anului, cât și planurile de măsuri în caz de incendiu, caniculă și ploi abundente.

Una dintre problemele principale discutate astăzi a fost prezența scăzută a primarilor, viceprimarilor și secretarilor primăriilor din județ la cursurile organizate special pentru ei în vederea instruirii în cazul situațiilor de urgență. De asemenea, deși fiecare localitate ar trebui să dispună de un Serviciu de Voluntariat pentru Situații de Urgență, puține localități au astfel de instituții deplin funcționale: „Fără intervenția colegilor de la ISU „Semenic” în cazurile de incendii și inundații din județ, lucrurile ar fi degenerat în localitățile afectate. Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din localități nu sunt pregătite. Lucru foarte grav pentru că în caz de astfel de situații, ele sunt cele care ajung primele la fața locului”, declară Silviu Hurduzeu, prefectul județului Caraș-Severin.

Doar un număr de cinci primari, secretari ai primăriilor și viceprimari au fost prezenți la cursuri, din totalul de 25 care a fost chemat. Și tocmai din această cauză nu există servicii voluntare în fiecare localitate. De aici și faptul că bugetul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” este afectat: „Multe dintre intervențiile săvârșite de ISU „Semenic” în aceste șase luni puteau fi foarte ușor rezolvate de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. Dar așa, în timp, bugetul de cheltuieli ai acestei instituții va fi afectat”, explică prefectul.

De asemenea, în cadrul ședinței de astăzi membrii Comitetului pentru Situații de Urgență au votat aprobarea planului de măsuri atât pentru caniculă cât și pentru ploile importante cantitativ. Deoarece, chiar dacă în momentul de față codul portocaliu domină județul, se pare că la sfârșitul acestei săptămâni sunt anunțate furtuni.