S-au împlinit 10 ani de la semnarea protocolului între WWF Romania și Primăria Armeniș, din județul Caraș-Severin, pentru repopularea cu zimbri. Succesul se vede în timp, iar parteneriatul merge mai departe.
După aproape 200 de ani de la dispariția de pe teritoriul României, cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, își recâștigă, încet-încet, teritoriul. În ultimii 7 ani, în Munții Țarcu au fost aduși zimbri, din peste 30 de rezervații și centre de reproducere din Europa, în cadrul proiectului Life Rewilding Bison de reintroducere a zimbrului în Carpații Meridionali.
În prezent, Țarcu este singura zonă din România cu o populație de peste 100 de exemplare de zimbru în sălbăticie și peste 48 de pui născuți în libertate.
Animal venerat în timpurile dacice, zimbrul simbolizează identitatea colectivă a neamului românesc. Mândru și puternic, Zimbrul ne învață să trecem cu fruntea sus chiar și prin cele mai grele momente ale vieții și, mai ales, să renaștem după fiecare dintre ele. Despre curajosul proiect s-a scris și în renumitul The Guardian, și cum spuneau cei ce la Rewilding Romania, proiectul își propune să ducă mai departe inițiativa Rewilding la nivelul întregii zone alcătuite din: Munții Țarcu, Parcul Național Retezat și Parcul Național Domogled-Valea Cernei.
Prin urmare, astăzi se poate spune că ceea ce și-au propus acum 10 ani, începe să devină realitate, și asta datorită faptului că în luna iulie au fost identificați în zona Parcului Național Domogled-Valea Cernei, 8 zimbri, care au pătruns prin migrarea din zona de introducere inițială.
Pleacă în aventură, pe urmele zimbrilor din Caraș-Severin!
Mai mult decât atât, și tu poți pleca în aventură, pe urmele zimbrilor din Caraș-Severin. Din localitatea Armeniș se dă startul, iar o zi de explorare a naturii și a vieții sălbatice, pe tărâmul zimbrilor liberi, poate fi una dintre cele mai fermecătoare aventuri. Se va străbate zone împădurite și poieni superioare cu panorame încântătoare, iar zimbri pot fi observați în mediul lor natural de viață. Grupul poate fi format din minim patru persoane + ranger ghid și coordonatorul de grup.
În România, zimbrii mai pot fi admirați în Rezervația Dragoș-Vodă de la Vânători Neamț, în Rezervația Neagra de la Bucșani, Dâmbovița, în rezervația Valea zimbrilor din Vama Buzăului, Brașov, la Hațeg – Slivuț, la Grădina Zoologică din Târgoviște, două exemplare la Grădina Zoologică din Reșița și două exemplare la Grădina Zoologică din Hunedoara.