Zilele Orașului Bocșa au în centrul lor cultura!

De Sf. Ilie, mai multe biserici din județ își prăznuiesc hramul, ceea ce este un prilej de bucurie pentru întreaga comunitate. Și orașul Bocșa este în plină sărbătoare.

Zilele Orașului au debutat vineri dimineață cu o acțiune inedită, care a adunat câteva sute de bocșeni în sala Casei de Cultură din Bocșa. Manifestarea a început cu un concert cameral, susținut de Cvartetul Sabin Păuța, condus de profesorul Eremia Brejneni. Acesta a fost urmat de lansarea a doua volume, extrem de importante pentru Regiunea de Vest, dar și pentru locuitorii orașului. Asta, pentru că una dintre cărțile aduse în atenția publicului a fost chiar monografia orașului Bocșa, ai cărei autori sunt profesorul universitar Mihai Vișan și preotul Daniel Crecan. „Monografia, în primul volum, a fost un lucru extraordinar pentru bocșeni, pentru că tinerii în mod special și cei de vârsta a doua nu cunoșteau toate detaliile istorice. Și eu am avut de învățat și mă bucură faptul că am putut să susțin aceste două ediții. Avem nevoie de această monografie, pentru că este istoria noastră și trebuie să o cunoaștem”, a declarat Eugen Cismăneanțu pentru www.expressdebanat.ro .

DSC_5641 DSC_5630

La rândul lor, autorii volumului au povestit despre efortul pe care l-au depus să identifice documentele care atestă începuturile comunității din Bocșa. Mi-am dorit să las ceva pentru orașul în care mi-am lăsat sufletul, chiar dacă în anumite perioade am mai fost plecat. M-am străduit și am vrut să stabilesc începuturile existenței comunității pe acest meleag, însă primul document în care apare Bocșa datează din 1333. Volumul prezintă orașul din punct de vedere arheologic, pentru că din neolitic a existat activitate în zonă, însă din păcate nu sunt bani să se facă săpături. Cu siguranță că la Colțan s-ar găsi lucruri interesante”, a spus profesorul Mihai Vișan. Din monografia Bocșei nu lipsesc figurile sportive și oamenii care au influențat destinul a generații întregi. De altfel, edilul-șef Eugen Cismănenațu a oferit și câteva diplome de excelență pentru câțiva dintre bocșenii care mai sunt în viață.

diploma_de_excelenta_bocsa

Cel de al doilea volum lansat la Casa de Cultură a fost cartea semnată de prorectorul Universității „Eftimie Murgu”, Gheorghe Popovici: ,,Banatul Montan – Ghid turistic”. Am venit cu gândul de a vă spune că la Bocșa sunt frumuseți care merită văzute. Cartea este deosebită, iar acest ghid nu s-ar fi născut dacă înaintea mea n-ar fi existat oameni de cultură care iubesc frumusețea și tradiția. În acest ghid, am vrut să cuprind tot ceea ce este mai frumos și mai atrăgător în Banatul Montan”, a spus Gheorghe Popovici, la momentul lansării cărții sale.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Promovarea culturii, obiectiv pe termen lung

„De fiecare dată, mă bucur când avem activități culturale la Bocșa. Bocșa este un oraș în care cultura a fost întotdeauna la un nivel foarte înalt, iar obligația mea și a celorlalți care vor veni după mine este să mențină cultura, dacă nu să o ridice și mai mult. Încercăm acest lucru și ne-am concentrat asupra culturii, prin aducerea domnului Dan Liuț la conducerea Casei de Cultură. De când este director, cultura începe să își revină și să se manifeste așa cum era cunoscută în orașul nostru: concerte de muzică clasică, festivaluri în grai bănățean, iar exemplele pot continua. Promovarea culturii este un obiectiv al nostru, pentru că istoria ne obligă să facem acest lucru”, a concluzionat Eugen Cismăneanțu.

DSC_5566

La acțiune a fost prezent și protopopul Reșiței, părintele Petru Berbentia. De altfel, seara de vineri a fost una intens religioasă, întrucât localnicii s-au deplasat într-un pelerinaj la Mănăstirea Sf Ilie, unde și episcopul Caransebeșului, PSS Lucian, a confirmat prezența. Seara s-a încheiat cu un spectacol de dans și două concerte de muzică pop-rock.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/