„Zilele Culturii și Credinței”, la 25 de ani de la învierea Episcopiei Caransebeșului

Odată cu Ruga de la Caransebeș, în Episcopia Caransebeșului va începe o nouă ediție a amplei manifestări „Zilele Culturii și Credinței”, ocazie cu care vor avea loc o serie de evenimente cultural-religioase intrate deja în tradiția locului.

Pentru că Episcopia Caransebeșului aniversează în acest an și un sfert de veac de la reînființarea din anul 1994, după ce a fost desființată abuziv de regimul comunist, va fi abordată și tema: „Episcopia Caransebeșului – Răstignire și Înviere: 70 de ani de la desființare și 25 de ani de la reînființare”.

Evenimentul „Zilele Culturii și Credinței”, ediția a XIII-a, este organizat cu ocazia hramului Catedralei Învierea Domnului – Duminica Tomii și va debuta duminică, 5 mai, cu săvârșirea Sfintei Liturghii de un numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi. După sfânta slujbă, va avea loc deschiderea tradiţională a Rugii bănăţene, în faţa Catedralei Episcopale, un spectacol de promovare a folclorului tradiţional bănăţean. Oaspeții evenimentului vor fi invitați să viziteze Muzeul Episcop dr. Elie Miron Cristea al Eparhiei Caransebeşului, precum și Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Din programul manifestării mai amintim luni, 6 mai – deschiderea festivă a Simpozionului Internaţional „Comuniune și Comunități: Jertfă, Slujire, Spiritualitate”, în Sala de Festivităţi „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeşului. Apoi, joi, 23 mai, la Catedrala Episcopală din Caransebeș, va avea loc cea de-a X-a ediție a Festivalului Coral de Muzică Religioasă „Miron Cristea“. De Ziua Copilului, 1 Iunie, la Sala Lira a Liceului de Artă „Sabin Păuţa” din Reşiţa se va desfășura Festivalul Corurilor de Copii şi Tineret „Timotei Popovici “, ediţia a 37-a.

De Praznicul Înălțării Domnului, joi, 6 iunie, va fi ziua în care manifestările cultural-spirituale din Eparhia Banatului Montan se vor încheia prin comemorarea eroilor români la Crucea-Monument de la Domașnea, închinată eroilor patriei și apărătorilor Ortodoxiei.

Tematica „Zilelor Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului” este strâns legată anul acesta de proclamarea în Patriarhia Română ca Anul Omagial al Satului Românesc și Anul Comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al Traducătorilor de Cărți Bisericești.

banner 970 x 250