Fermierii din Caraș-Severin se tem să se asocieze!

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Crearea unor asociații pentru fermieri în mai multe zone din țară este, în viziunea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cea mai bună cale de a-i ajuta pe producătorii mici să supraviețuiască, ei putându-se impune astfel atât pe piața locală, cât și pe cea națională. În județul Caraș-Severin, spre exemplu, acest proiect este încă la stadiul de idee, și asta din cauza neîncrederii fermierilor că vor primi un preț corect pentru produsele livrate.

Pentru ca o asociație de fermieri să se poată constitui, aceasta are nevoie de minimum cinci membri. În județe precum Arad și Bihor există deja astfel de asociații, iar cu privire la buna funcționare a lor, Raiko Rusimovici, tânărul care, la 27 de ani, este un exemplu de succes în afacerile cu legume din Clisura Dunării, declară: „Din câte știu eu, acolo lucrurile funcționează foarte bine. Toate produsele se adună la grămadă! S-a făcut, din câte am înțeles, un depozit pentru aceste produse care, în baza unor contracte, vor ajunge la marile lanțuri de desfacere spre vânzare”.
Crearea unei asociații de fermieri în județul Caraș-Severin a fost în discuție încă din anul 2017, însă se pare că, la vremea aceea, toate părțile implicate în proiect nu s-au sinchisit foarte tare să facă toate demersurile înspre materializarea lucrurilor. Iată cum explică Rusimovici lentul mers al lucrurilor, din urmă cu doi ani: „Încă din anul 2017, cu ocazia unei conferințe a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), la care au participat 130 de fermieri din Caraș-Severin (beneficiari ai fondurilor europene), a fost pusă în discuție ideea asociațiilor de fermieri, însă, la momentul respectiv, niciuna dintre părți nu a dat dovadă de implicare”.

1000x100 (3)

Chiar dacă, acum, situația a-nceput să prindă o direcție mai bună în privința concretizării acestor asociații la nivel de Caraș-Severin, producătorii locali de legume, fructe, miere, lapte etc. sunt încă sceptici cu privire la corectitudinea unora dintre cei ce se vor implica în toată această poveste: „La români e o problemă! Există încă acea mentalitate conform căreia, dacă într-o asociație sunt trei români, cel puțin unul din ei fură. Producătorul român se teme de această asociere pentru că nu are încredere că va primi prețul corect pentru produsele sale”, concluzionează agronomul bănățean.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/