Zile în roșu, galben și albastru! Lugojenii au sărbătorit 100 de ani de la făurirea României moderne

Câteva mii de lugojeni, cu însemne tricolore, au participat la manifestările organizate timp de două zile în municipiul timișean și dedicate Centenarului.

În funcție de zona și aria de interes, aceștia s-au împărțit între spectacolul folcloric, fasolea cu ciolan, patinajul gratuit sau dezvelirea bustului voievodului Mihai Viteazul. Manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de la făurirea României moderne au debutat vineri, 30 noiembrie, cu dezvelirea bustului primului voievod unificator al provinciilor românești, Mihai Viteazul. Acesta are bust la Lugoj, oraș în care a poposit în drumul său spre Praga, la întâlnirea cu Împăratul Rudolf al II-lea, în anul 1600. Sculptura este amplasată în Parcul Poștei și a fost dezvelită în prezența secretarului de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ion Ardeal Ieremia, a președintelui Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra și a primarului Francisc Boldea. Bustul, realizat din bronz și cu o înălțimea de 1.3 m, este amplasat pe un soclu realizat în două trepte. Monumentul are o înălțime totală de 1.90 m. Bustul a fost realizat de sculptorul George Dumitru, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și profesor la Liceul de Artă din Ploiești.

Seara zilei de 30 noiembrie a fost dedicată spectacolelor folclorice, Ansamblul Lugojana sărbătorind 55 de ani de la înființare, iar administrația, Marea Unire. Pe scenă au urcat Vasilică Ceterașul, Veta Biriș, Ghiță Călțun-Brancu și alții. La ora 21, orașul a rămas fără iluminat stradal pentru a face loc spectacolului de lasere și lumini, completat de focul de artificii aferent manifestărilor publice.

Ziua de 1 Decembrie a fost marcată printr-o adunare populară în Piața Drăgan, acolo unde reprezentanți ai administrației locale, armatei și bisericii au rostit alocuțiuni, urmate de defilarea militarilor din cadrul Batalionului 183 Artilerie Lugoj, a detașamentului de Pompieri şi a fanfarei orașului. Surpriza zilei a fost un foc de artificii la rece, pe zi, de fapt un joc de culori sub formă de fum.

Pentru a marca Centenarul, Primăria a distribuit gratuit peste 2.000 de fulare tricolore și tot atâtea stegulețe.