Zeci de timișoreni au stat o noapte sub cerul liber! Nu au lipsit alpinistul Horia Colibășanu și naționala homeless

În noapte de vineri spre sâmbătă, zeci de timișoreni au participat la acțiunea „O noapte sub cerul”, prin care participanții au putut să simtă cum dorm persoanele fără adăpost afară în frig pe timpul ierni. Evenimentul, organizat de Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria, a fost și o componentă caritabilă, iar pe lângă fanii echipei ASU Politehnica, au venit și cei de la naționala homeless și alpinistul Horia Colibășanu.

Cei prezenți la Stadionul Ştiinţa s-au adunat în jurul unui foc de tabără după ora 21. De la primele ore, câteva persoane s-au închis deja în sacii de dormit, dar majoritatea au preferat să socializeze în jurul focului. Pe lângă ceaiul cald, organizatorii au făcut și o tocană de legume la ceaun, dar au adus și cârnaţi de casă pentru doritori. Pe un ecran a fost proiectat filmul din expedițiile lui Horia Colibășanu, iar toată seara au răsunat melodiile celor de la Subcarpați. Acțiunea a căzut chiar înainte de ultimul meci al celor de la ASU Politehnica, iar unii fani au spus că încep pregătirile coregrafiei din noapte, dacă tot se aflau acolo.

După ce a cucerit cele mai înalte vârfuri ale lanțului Himalaya, Colibășanu crede că orice om ar trebui să doarmă o dată sub cerul liber, pentru a simți ce simt cei fără adăpost. „Am fost chemat de Sebastian de la Druckeria, e un eveniment organizat de ei și e dedicat oamenilor fără adăpost. Vara probabil le este mai ok, dar iarna cred că o duc destul de rău. Eu îi mai văd aici iarna în baloanele de la fotbal, mai intră să se încălzeacă. În general, pe cei care fac sport și mai ies pe vânt și frig îi înțeleg. Dar cred că toată societatea ar trebui să fie așa și să doarmă măcar din când în când o noapte afară, să vadă cum e. E greu. Toți suntem răspunzători atunci când vedem la știri că un omul străzii a murit de frig. Trebuie să ne gândim la asta și să încercăm să-i ajutăm. Acțiunea din seara aceasta face un pic pentru ei, adună niște bani pentru Centrul de noapte, care are cheltuieli foarte mari”, a precizat alpinistul.

Timișoreanul spune că pe vremuri îi era și lui frig pe munte, când nu avea echipamentul corespunzător. „Sper să nu fiu printre cei care dezertează, dar nu se știe. Dacă începe vântul, nu vrem să avem un record de oameni care au înghețat. Eu zic că voi fi aici toată noaptea cu cei care vor rezista. Nu cred că va fi foarte greu. Eu am un sac de dormit bun, spre diferență de oameni străzii. Țin minte că acum 20 de ani când nu aveam echipament, nopțile la munte erau foarte grele. Prietenii care mergeau să viziteze Canada îmi spuneau, știi, oameni străzii au saci de dormit North Face de -20 de grade. Sincer să fiu, puțin îi invidiam pentru că nu-mi permiteam un asemenea sac. Dar adevărul e că nu ai ce invidia la o asemenea situație. Cel mai bine e să fii în casă. Am un sac mai gros și mai greu. În Himalaya merg cu un sac mai ușor. Acolo e diferit, cea mai mare problemă nu e frigul, ci lipsa oxigenului”, a mai spus timișoreanul.

La eveniment au venit și cei de la naționala homeless. „E o acțiune extraordinară, prin care suporterii Politehnicii Timișoara sunt alături de oamenii care sunt cu probleme. E un lucru fantastic pentru că sunt alături de acești oameni. Lucrez de 20 de ani în domeniul social. Am un program de integrare în societate prin fotbal. Îi duc pe acești oameni la campionate mondiale, unde reprezentăm România, le cântă imnul și fac și ei ceva pentru țara asta. 75% din ei se integrează în societate”, a spus Mihai Rosuș, antrenorul echipei de fotbal a celor fără adăpost.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/