Peste o sută de străzi sau drumuri de acces din Dumbrăvița, județul Timiș, sunt în proprietate privată, deși cei care le dețin ar fi trebuit să le cedeze în favoarea primăriei comunei. Situația a fost expusă public de un activist civic, după ce mai multe astfel de străzi au fost scoase la licitație. Cristian Brâncovan acuză autoritățile locale că nu se prezintă la licitații ca să le cumpere. În replică, primarul Dumbrăviței spune că deja au fost trecute în proprietatea publică 63 de străzi aflate în această situație.
Cristian Brâncovan explică faptul că aceste străzi au ajuns să aparțină unor persoane fizice sau juridice după ce privații au efectuat planuri urbanistice zonale, aprobate de primărie, cu promisiunea că acele drumuri vor ajunge în patrimoniul public. Însă promisiunea a fost una la nivel declarativ, neînscrisă în cartea funciară. Mai multe astfel de străzi sunt acum scoase la licitație, după ce proprietarii lor au fost executați de diverși creditori. Cristian Brâncovan acuză Primăria Dumbrăvița că nu se prezintă la aceste licitații, astfel încât să ajungă în posesia drumurilor. O licitație publică de acest gen are loc marți, la Moldova Nouă, în județul Caraș-Severin.
„Am tras un semnal public având în vedere că sunt licitate bunuri de interes pentru locuitorii din Dumbrăvița, respectiv drumuri private, dar amenajate din bani publici, asfaltate, gata utilate, bunuri care ar fi trebuit să intre în posesia comunei, urmare a unor dezvoltări de tip PUZ. Dezvoltatorii au uitat să mai cedeze acele drumuri, iar acum sunt executați silit de către diverși creditori, o astfel de doamnă chiar are o funcție aleasă în cadrul comunei Dumbrăvița. Eu am atras atenția public, astfel încât Primăria Dumbrăvița să formuleze oferte de cumpărare, deoarece altfel acele bunuri se pot adjudeca de către persoane de bună sau rea-credință, iar acele persoane pot dispune de acele bunuri în limita legii și e destul de deranjant pentru locuitorii din Dumbrăvița că ar putea avea nevoie de diverse acorduri scrise pe care primăria le solicită în vederea edificării de construcții pe respectivele terenuri.”, a declarat Cristian Brâncovan.
Societatea deținută de Brâncovan are în posesie un astfel de drum, cumpărat în urmă cu doi ani.
„Societatea mea a mai participat și la alte licitații similare, primăria nu se prezintă, iar asta nu e în regulă. Discutăm de sume derizorii. Bunurile au fost evaluate la 3.200 de euro, eu nu cred că Dumbrăvița nu își permite 3.200 de euro ca drumurile să ajungă în patrimoniu, pentru că s-au investit milioane de lei. (…) Nu pot să înțeleg de ce nu s-au prezentat. Îmi doresc să vină să formuleze astfel de oferte. Acele dezvoltări au avut loc în anul 2004, discutăm de foarte mulți ani în care acele drumuri nu au fost aduse în patrimoniul public. Săptămâna trecută au avut loc alte licitații. Societatea mea are în posesie un astfel de drum, cumpărat în urmă cu 2 ani pentru care primăria nu a avut niciun interes. A formulat obiecții, în urmă cu circa 2 săptămâni, cu privire la ce caută o societate privată la o licitație publică pentru a cumpăra astfel de drumuri? Oricine poate depune oferte. Se punea în discuție buna-credință.”, a explicat Brâncovan.
Primarul comunei Dumbrăvița spune că au fost 112 drumuri în această situație juridică. Iar primăria a reușit să recupereze 63 dintre acestea.
„Nu s-a făcut ce trebuia la momentul respectiv, nu s-au preluat de către primărie, la momentul la care s-a făcut PUZ-ul, conform legii, prin donație. Au fost 112 drumuri și am reușit să preiau 49, ne chinuim să le preluăm pe toate. Am găsit și din 1999, 2004, 2012, 2016. În PUZ aveau obligația să doneze drumul primăriei și nu l-au mai donat. Nimeni nu s-a mai preocupat de ele să le preia. În trecut, primăria a făcut și investiții acolo.”, a declarat Horia Bugarin.
Întrebat dacă se va prezenta la licitația care va avea loc la Moldova Nouă, primarul a afirmat: „nu pot să comentez momentan”.