„Anul viitor, Timișoara va avea șanse să intre în insolvență”. Anunț sumbru făcut de un consilier local

51486890654 6a271dda01 k

Radu Țoancă, consilier local PSD, critică administrația Fritz pentru faptul că a plătit o firmă de avocatură cu o sumă uriașă pentru salvarea Colterm, dar care „a dispărut ca măgarul în ceață”. Alesul local spune că Timișoara are șanse ca anul viitor să intre în insolvență, dacă noua conducere a primăriei nu va înceta să subvenționeze „irațional” societatea de termoficare.

Consilierul local PSD Radu Țoancă anunță că administrația Fritz a făcut o gafă uriașă, prin angajarea unei firme de avocatură care să salveze Colterm. În realitate, susține alesul local, firma a încasat suma prevăzută în contract și a dispărut.

Încă o țeapă marca Fritz: firma de avocatură a Colterm a dispărut ca măgarul în ceață. “Ce face omul face și maimuța “ – așa a procedat administrația useristă a Timișoarei când a anunțat public, cu mare emfază, că s-a semnat – după modelul orașelor București și Cluj – un contract de asistență juridică cu o firmă externă pentru salvarea Colterm. Anunțul a fost făcut în luna martie, iar contractul de asistență juridică, în valoare de 1,2 milioane de lei (!?), a fost semnat în luna aprilie, cu Casa de avocatură austriacă Schoenherr și Asociații. Contractul avea la baza 3 obiective: securizarea bunurilor Colterm, continuarea serviciului public de termoficare și reducerea presiunilor financiare pe bugetul orașului. Firma de avocatură nu a rezolvat niciunul din aceste obiective asumate printr-un contract extrem de scump, plătit din bani publici”, a afirmat Radu Țoancă.

Concret, consilierul local PSD explică faptul că patrimoniul Colterm este în aer, în prezent, gajat în contul unor datorii și a unor creditori și va fi înstrăinat în cadrul procedurii de insolvență. De asemenea, Țoancă spune că serviciul de termoficare se desfășoară haotic, cu sprijin de la Guvern, cu costuri uriașe de la bugetul local și cu majorarea facturilor către populație. Mai mult, alesul local spune că Timișoara are șanse să intre în insolvență, dacă administrația Fritz nu va schimba abordarea.

Presiunea financiară pe bugetul local nu numai că nu a fost diminuată, dar s-a amplificat în acest an la cote financiare care se apropie de 200 de milioane de lei (mai mult decât dublul sumelor pe care anual le repartiza administrația precedentă către Colterm). Dacă administrația Fritz va continua cu această subvenționare masivă și irațională a unei găuri negre, anul viitor Timișoara – ca oraș – va avea șanse să intre la rândul ei în insolvență! Iar problemele Colterm vor rămâne aceleași”, a declarat Radu Țoancă.

Revenind la firma de avocatură cu care Primăria Timișoara a semnat un contract pentru salvarea Colterm, consilierul local PSD afirmă că aceasta a încasat banii, dar nu a prezentat nicio soluție.

Așadar, această firmă și-a facturat “serviciile”, a plecat din Timișoara din luna iunie fără să prezinte vreo soluție sau vreun Raport de activitate, conform legii, rezolvând problema după principiul “Operația a reușit, pacientul e mort!”. Dacă soluția sugerată primarului Fritz a fost anunțarea insolvenței Colterm, acesta o putea afla gratis de la orice funcționar cu experiență, implicat în problemele de termoficare ale orașului. Banii plătiți degeaba pentru servicii mimate sau fictive vor trebui recuperați la bugetul orașului, în urma unor verificări ale Curții de Conturi fie de la firma de avocatură, fie din buzunarele domnilor Fritz și Lațcău. Acești doi domni care au ales firma, dintr-un snobism infantil și sectar, conform căruia tot ce vine de la București sau din străinătate este superior Timișoarei, unde toată lumea (firme, funcționari publici, avocați, reprezentanți ai unor instituții etc) fură sau încearcă să fure bugetul local! Această abordare schizofrenă a realității arată, în fapt, cât dispreț și câtă desconsiderare au useriștii față de Timișoara și de valorile acestui oraș”, este de părere Radu Țoancă.