Zeci de milioane de euro îngropate, firme în faliment, străzi distruse, nervi la pământ! Fiasco total la Anina!

Viața e un adevărat calvar pe mai multe străzi ale Aninei, oraș care rămâne din punct de vedere al infrastructurii departe de Europa! În plus, speranțe de mai bine în viitorul apropiat nu sunt!

Primarul Gheorghe Românu are mâinile aproape legate. Nu poate decât să se văicărească în stânga și-n dreapta, să transmită mai departe înjurăturile cetățenilor celor care au făcut dintr-un proiect care ar fi adus civilizația în oraș un adevărat dezastru. Anina ar fi trebuit să aibă deja de ani buni rețele noi de apă și canalizare, stație de epurare și de tratare a apelor uzate. Nu are nimic din toate acestea. Are, în schimb, străzi sparte și proiecte blocate! Iar primarul Românu a ales să caute dreptatea cetățenilor din Anina în instanță, pentru că toate aceste lucrări sunt cuprinse într-un proiect derulat de Aquacaraș, nu de Primăria Anina. 

„Pentru uzina de apă nici măcar nu e fixat locul unde urmează să fie construită, stația de epurare e făcută în procent de 20 sau 30 la sută, dar contractul constructorului a fost reziliat. Firma care a avut contractul pe apă și canal a spart vreo 13 străzi. Am greșit și eu că am dat avize de spargere, dar au fost angrenați în aceste lucrări aproximativ 100 de oameni din Anina. M-am bucurat că le dăm oamenilor de lucru. Pe nicio stradă n-au fost recepționate lucrările. Au fost sparte, s-a băgat canalizare, cum e pe străzile Horia și Cloșca, s-a băgat conducta de apă, s-au astupat șanțurile, s-au montat căminele și nu s-a recepționat deloc. Canalizarea există, dar nu e funcțională. Sunt aproape 10 kilometri! Dacă n-au fost bune lucrările după 500 de metri, de ce au lăsat să continue încă 10 kilometri?! Ca să nu se recepționeze niciun metru, firma să nu încaseze niciun leu și să intre în faliment”, spune indignat primarul Aninei, Gheorhe Românu. 

Ratarea proiectului la Anina ar avea consecințe deosebit de grave pentru toate primăriile care compun acționariatul Aquacaraș, avertizează Românu. În plus, stadiul în care se află acum face imposibilă accesarea altor fonduri, de data asta de către Primăria Anina. „Problema este și pentru Caraș-Severin, pentru că dacă unul din cele opt orașe din Caraș-Severin ratează proiectul, nu-l implementează, sunt toate pasibile să dea banii înapoi. La noi a lucrat mai întâi firma Dinamic Company. Apoi a venit alta. Și asta a lucrat jumătate de an și a dat și ea faliment. Acum s-a scos din nou la licitație. Din noiembrie 2013 ne chinuim așa. Au spus că nu e bună lucrarea. Acea firmă Dinamic a folosit zgură în loc de nisip peste conductele de aducțiune și de canalizare, dar de ce nu i-a oprit nimeni după câțiva metri? De i-au lăsat să facă atâția kilometri? Din aceste motive am ajuns în instanță cu Aquacaraș și firma respectivă”, mai spune primarul Aninei. 

Conform proiectului Aquacaraș, finanțat cu sume amețitoare de Uniunea Europeană, imediat după introducerea rețelelor ar fi urmat asfaltarea străzilor. Acum, multe sunt sparte, cu sau fără rețele de apă și canalizare. Faptul că lucrările nu sunt recepționate năruiește orice speranță a aministrației publice locale de a accesa vreun proiect similar sau vreunul pentru drumuri. „Partea proastă este că eu nu pot să accesez niciun fel de fonduri pentru canalizare și apă pentru că există acest proiect al Aquacaraș, societate în care noi suntem acționar. Noi am reușit să implementăm toate proiectele pe care le-am avut la Primărie, cu constructorii se poate poate sta la masă astfel încât să dăm drumul. Am avut o mulțime de străzi pentru care am depus proiecte și am obținut finanțare, dar pe aceste străzi suntem blocați. Am pierdut proiect de 7 milioane de lei în 2015 pentru străzile Horia și Cloșca pentru că nu a fost definitivată rețeaua de apă și canalizare. Probleme sunt peste tot cu acest proiect, dar niciunde ca la Anina”, a mai precizat Gheorghe Românu. 

Situația e complicată, chiar foarte complicată. Primarul Aninei nu poate face mare lucru în această speță și a cerut intervenția instanței de judecată. Juristul administrației publice locale din Anina a arătat în fața magistraților de la Judecătoria Oravița că SC Dinamic Company SRL Bucureşti nu a respectat proiectul, iar  Aquacaraş, care avea cunoştinţă de deficienţele în execuţia lucrărilor, nu a luat din timp măsurile legale care se impuneau. Că s-a ajuns în situaţia de a fi sparte un număr de 18 străzi, lucrările nu au fost recepţionate şi nici plătite, executantul lucrărilor s-a retras şi a dat faliment, iar străzile au rămas aşa sparte, creând mare disconfort cetăţenilor din Anina. 

Reprezentanții Aquacaraş de la acea vreme cunoșteau neregulile şi abaterile de la proiect, dirigintele de şantier şi managerul de proiect fiind anunțați chiar de angajații Primăriei Anina. În sala de judecată, Primăria Anina solicită obligarea celor două societăţi comerciale să refacă străzile 13 Decembrie, Cheile Gârliştei, Teilor, Mihai Eminescu, Colonia Roşie, Uzinei, Horea, Cloşca, Colonovăţ, G.Coşbuc, Pădurii, Minerului, Trandafirilor, Râului, Izvarna, Oraş Nou, Maial, Valea Vulpilor din oraşul Anina, distruse şi rămase aşa din vina acestora.

Judecătoria Oravița ar fi trebuit să se pronunțe în 17 decembrie. Însă nici pentru magistrați nu e simplu să descâlceacă o astfel de afacere, astfel că, s-a dispus repunerea cauzei pe rol şi redeschiderea dezbaterilor fiind necesare probe sau lămuriri noi cu privire la cererea dedusă judecăţii.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/