An de an românii suferă din cauza alergiei la ambrozie. Dăunătoarea buruiană face ravagii și la Lugoj.
Zeci de persoane se prezintă în fiecare sezon la Compartimentul Primire Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Lugoj din cauza simptomelor extrem de agresive.
O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunțe de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Ambrozia atinge perioada maximă de polenizare în lunile august – septembrie și se întinde până sfârșitul lunii octombrie. Lunar, la Urgențele spitalului lugojean ajung cel puțin zece persoane cu simptome severe cauzate de alergia la ambrozie.
Desigur, sunt foarte numeroși și cei care primesc tratament acasă, în încercarea de a ține alergia sub control.
Printre simptomele cele mai frecvente se numără strănutul în salve (repetat), mâncărimi la nivelul nasului și ochilor, congestie nazală, anosmie (pierderea mirosului), cefalee (dureri de cap), somnolență, ochi iritați, secreții nazale apoase, lăcrimare excesivă. În formele grave de alergie la ambrozie se pot declanșa crize de astm.
„Din păcate, afară cred că mai mult de jumătate de oră nu pot rezista. Simptomele sunt foarte supărătoare. Am mereu ochii iritați, dificultăți de respirație și o tuse care se manifestă în special pe timp de noapte. E foarte multă ambrozie în Lugoj și împrejurimi, polenul intră și în casă de fiecare dată când deschid geamurile. Nici măcar cu tratament nu se ameliorează alergia, e groaznic.”, spune Alina Gheorghe, o persoană care se confruntă anual cu problemele cauzate de buruiana dăunătoare.
Potrivit legii, persoanele fizice și juridice au obligația de a efectua lucrări de combatere a ambroziei, în caz contrar se vor emite avertismente, iar ulterior se vor aplica sancțiuni cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoane fizice și cu amenzi de la 5.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane juridice.