Zeci de clădiri istorice, ținta unui amplu proiect de restaurare

cladiri istorice din timisoara supraimpozitate

Starea în care se află mai toate clădirile istorice din Timișoara, oraș care se pregătește să preia titlul de Capitală Europeană a Culturii, a impus pregătirea unui proiect care să aibă în vedere restaurarea acestor imobile. Câteva zeci de clădiri vor fi trecute pe listă.

Un număr impresionant de clădiri istorice: peste 14.000. Un procent sumbru atunci când vine vorba despre imobile în stare proastă și foarte proastă: peste 90%. Și o provocare: titlul de Capitală Europeană a Culturii. Sunt elementele care au atras după sine necesitatea implementării unui proiect în premieră absolută pentru Timișoara: Timișoara Premium Exposed City – o inițiativă a Asociației Expose Architecture, a Consulatului Onorific al Italiei la Timișoara și a Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

Proiectul își propune ca, până în anul 2021, să reabiliteze cât mai multe clădiri istorice. „Concret, vizează identificarea unui număr de 20-30 de imobile din zonele istorice ale Timișoarei (Traian, Iosefin, Cetate), care vor fi promovate pentru a atrage investitori (finanțatori), în vederea restaurării lor”, spune Andreea Medinschi din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

Este vorba de acțiuni punctuale de tip parteneriat privat – privat (dar care, replicate pe mai multe imobile, primesc un impact la scară largă), între proprietarii imobilelor și finanțatori, cu susținerea instituțiilor publice și a organizațiilor cu atribuții și responsabilități în domeniu. Investitorii trebuie să acționeze din propria convingere și cu dorința de a contribui și a fi părtași în mod direct, într-un moment în care orașul are nevoie să-și pregătească imaginea arhitecturală și urbanistică pentru întâmpinarea evenimentului TM 2021, prin readucerea fațadelor clădirilor din cartierelor istorice, la adevărata lor valoare.

„Este un proiect lansat din spirit civic pentru realizarea căruia este nevoie curaj, de relaționare și implicare directă, motiv pentru care facem apel la toți cei ce au putere financiară, de decizie, socială, media etc… și care cred în șansa lor de a marca istoria Timișoarei”, declară arh. Raluca Pescar, președinte al Asociației Expose Architecture.

În următoarea perioadă vor fi identificate clădirile viabile pentru a intra în proiect și se va lansa apelul public către investitori. Cooptarea finanțatorilor se va face prioritizat, plecând de la nivel local, regional, național, până la cel european/internațional. În paralel, se va demara platforma online a proiectului, cu marcarea clădirilor selectate, fapt ce va permite urmărirea în timp real a evoluției demersului de către toți cei interesați.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/