Primarul Nelu Popa i-a invitat pe consilierii locali să-l însoțească în suburbiile Reșiței, să vadă ce înseamnă viața adevărată!
Poate părea incredibil, dar primarul Nelu Popa a identificat zeci de case construite ilegal în Reșița. Nu ieri, nici alaltăieri, ci în urmă cu 50 sau 60 de ani. Ținând cont că aceste imobile sunt construite pe terenul Statului fără a exista Autorizații de construire, ele nu pot fi intabulate. În plus, cei mai mulți dintre locatarii lor nu au cărți de identitate. Pentru a se intra cât de cât în legalitate s-a găsit varianta acordării dreptului de superficie, care oferă posibilitatea încheierii unor contracte care să asigure pe o perioadă determinată folosința contra cost a terenurilor respective. Numai că și aici apare o problemă, sesizată de consilierul local PSD Florin Feraru. „Înțeleg că e vorba despre terenuri pe care s-au construit ilegal case. În 940! Dacă s-ar concesiona acel teren s-ar plăti undeva la 800-900 de euro, dacă s-ar acorda dreptul de superficie s-ar plăti 200-300 de lei pe an. Mi se pare incorect”, a subliniat Feraru în plenul Consiliului Local.
Dorel Ianoși, directorul Direcției de Patrimoniu, a făcut însă niște precizări foarte importante, care au lămurit în mare lucrurile: „Aceste situații sunt create la periferiile orașului. În zona de la periferia Câlnicului sunt câteva zeci de case, de construcții, dinainte de 1990. În zona Țerova e un cartier întreg în aceeași situație, în Minda sunt și acolo vreo patru sau cinci case. În Zona Ciprian Porumbescu, la fel. Dreptul de superficie e stabilit prin Codul Civil și printr-o Hotărâre de Consiliu Local din 2013. Prețul pentru superficie e stabilit la un nivel foarte mic, într-adevăr, dar el trebuia actualizat anual în raport cu inflația”.
Primarul Nelu Popa cunoaște însă mult mai bine situația reală. Pentru că a fost în cartierele respective și e convins că la bugetul local nu vor ajunge prea mulți bani, indiferent că se pune problema concesiunii, superficiei sau actualizării prețurilor în funcție de inflație. „Situația este hilară. Toate aceste case au fost construite cu acordul tacit al autorităților. Lipsa de implicare, de identificare a unora care au început să construiască a dus aici. De 50 sau 60 de ani! Nu știu câți dintre dumneavoastră ați fost acolo pe Strada Bistrei să vedeți ce se întâmplă acolo. Eu am fost. La 90 la sută vă e frică să intrați acolo, vă spun eu sigur că nu aveți curaj să intrați acolo singuri! Acolo porcii mănâncă din Bârzava, manelele se ascultă la stație, la boxe, vin concetățenii noștri din Anglia, din Olanda acasă de sărbători și fac iureș mare. Nu ai curaj să intri acolo că te taie cu cuțitele. Vă invit să mergeți cu mine acolo, să vedem ce înseamnă viața adevărată, aia din suburbii. Dacă legislația spune că trebuie să le dăm, ce putem face?! Eu pot doar să urmăresc cu Poliția Locală și cu alte instituții să nu se mai înceapă astfel de construcții de acum încolo, decât cu autorizație”, a explicat primarul Reșiței.