Zece clădiri istorice din Timișoara și Reșița primesc bani de la Ministerul Culturii pentru lucrări de restaurare

casa

Șapte clădiri din Reșița, plus alte trei din Timișoara vor primi o finanțare totală de aproape un milion de lei de la Ministerul Culturii cu scopul realizării de lucrări de restaurare prin Timbrul Monumentelor Istorice.

Institutul Național al Patrimoniului, aflat în subordinea Ministerului Culturii, a anunțat că un număr de zece proiecte au fost selectate pentru finanțare prin Timbrul Monumentelor Istorice, în cadrul primului apel. Astfel, șapte clădiri istorice din Reșița, plus alte trei din Timișoara vor primi o sumă totală de aproape un milion de lei pentru reparații și intervenții curente.

Cele zece proiecte vor fi finanțate în cadrul sub-programelor „Reșița, 250 de ani de siderurgie” și „Timișoara, Capitală europeană a culturii”. Proiectele din Reșița vor primi o sumă totală de aproape 700.000 lei, iar cele din Timișoara – 235.000 lei.

La Reșița vor fi realizate intervenții tip reparații curente la una dintre Locuințele Germane „Frații Blăjița”, la Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii”, la Casa Friedmann – actuala Bibliotecă Județeană „Paul Iorgovici” și la Sinagoga din Reșița. De asemenea, vor fi reabilitate fațadele Bisericii Ortodoxe Cîlnic, se vor realiza reparații la „Palatul Cultural” – Teatrul de Vest Reșița și va fi reparat acoperișul Bisericii Evanghelice Reșița.

poarta

La Timișoara banii vor fi alocați pentru restaurarea porții de acces în imobilul aflat pe str. August Treboniu Laurian Nr. 2, din situl urban „Vechiul Cartier Iosefin”, pentru refacerea fațadei exterioare a clădirii Mercy nr. 3, din situl urban „Cartierul Cetatea Timișoara” și pentru reabilitarea și înlăturarea intervențiilor anterioare de înlocuire ale tâmplăriei din lemn exterioare pe fațada principală la imobilul din Piața Traian nr. 4, din situl urban „Fabric I”.

“Nu putem decât să felicităm asociațiile de proprietari și grupurile de inițiativă care au contribuit la propunerile câștigătoare în prezentul Apel în cele două orașe și să salutăm decizia municipalității Reșița de a acoperi costurile consultanței de specialitate pentru elaborarea documentației pentru toți beneficiarii apelului dedicat, în an aniversar, orașului istoric al siderurgiei”, a declarat Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/