FOTO: Reșițenii produc mobilier pentru Europa

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Povestea fabricii RomSwiss din Reșița pare ireală, dacă ne raportăm la modul în care aceasta a ajuns pe piața din oraș. Fericita întâmplare a făcut ca un grup de elvețieni să ajungă la Dognecea, cu acțiuni umanitare. Oamenii, locul și tradițiile i-au fermecat, astfel că au refuzat să plece definitiv și așa a luat naștere atelierul de tâmplărie de pe Calea Timișoarei, la care se întorc periodic.

După mai multe proiecte umanitare de construcții, derulate între anii 1994 și 2001, în diferite regiuni din România, comitetul „Platform Rumanien Hilfe Schweiz” a decis în decembrie 2001, să construiască la Reșița o tâmplărie de formare a tinerilor dulgheri. Așa a luat naștere în februarie 2002, firma RomSwiss. În aprilie 2002, proprietarii ei au cumpărat terenul, de 8.000 de metri pătrați, dar și vechea fabrică de lapte din oraș. Acum zece ani, exact în vară, un grup de voluntari elvețieni, împreună cu primii 5 angajați ai companiei RomSwiss au renovat clădirile vechi ale prorietății, iar în toamnă au ajuns la Reșița primele mașini-cadou din Elveția. „La început am avut mari probleme și provocări. Printre acestea îmi amintesc de cumpărarea materiei prime de calitate, iar, dincolo de asta, trebuia regăsite interesul și motivația angajaților. În plus, formarea practicanților nu este ușoară, din cauza lipsei programelor de instruire în școlile profesionale”, a spus Thomas Angehrn, elvețianul care a pus bazeze firmei de la Reșița și cel care o conduce în prezent. Acesta își amintește faptul că anul 2005 a fost unul deosebit pentru Romswiss Reșița, datorită unui sprijin financiar major, pe care l-au acordat mai mulți donatori din Elveția, astfel că, în vara aceluiași an s-a ridicat o hală nouă de producție.

publicitate online in ziar Express de Banat

Exporturi de calitate
Odată cu investiția locală, numărul comenzilor de mobilă a crescut, dar și calitatea fabricatelor din lemn de stejar din orașul de pe Bârzava. În prezent, aceasta exportă componente de mobilă, realizate din lemn de stejar pe piața din Ungaria, acolo unde sunt finalizate, după care ajung pe piața marilor lanțuri de magazine din toată Europa. „După 10 ani de la înființarea firmei noastre RomSwiss, putem fi mândri de ceea ce am realizat împreună. Motivația deosebită, disponibilitatea, performanța și identificarea noastră cu compania Romswiss a făcut ca toți angajații și practicanții să fie interesați și motivați, să aibă comenzi bune, salarii peste medie și posibilitatea de preluare a peste 50% din costul proiectului pentru practicanți”, subliniază Thomas Angehrn, la împlinirea a zece ani de activitate.

Cu același prilej, managerul societății nu a venit singur în România, ci însoțit de soția sa și de un grup de prieteni elvețieni. Evenimentul de marcare a zece ani de experiență elvețiană pe piața din Reșița a fost sărbătorit la sediul firmei, de pe Calea Timișoarei, cu un discurs festiv, în care Thomas Angehrn a ținut să le mulțumească tuturor angajaților pentru efortul pe care l-au depus pentru evoluția fabricii de la Reșița. Nominalizându-i pe fiecare în parte pe prenume, aceștia s-au simțit onorați că pot participa la un proiect ce a luat naștere din acțiunile umanitare derulate în Caraș-Severin. În semn de apreciere, discursul investitorului a fost susținut atât în limba română, cât și în limba sa natală, pentru prietenii săi, pe care i-a adus să ia parte la acțiunea de la Reșița. Petrecerea a continuat până la orele serii, la un restaurant din apropierea fabricii.

În prezent, RomSwiss Reșița are 15 angajați, iar acestora, săptămânal, li se alătură tinerii practicanți de la Colegiul Tehnic Cărășean, care învață de la profesioniști, să devină profesioniști desăvârșiți.

 

 

 

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157630600052506″]

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/