WWF România identifică surse și inventariază plante și animale rare din Parcul Natural Cheile Nerei-Beușnița

wwf lansare proiect
1000x100 Cuib de vise 1000x100

De peste 15 ani, cea mai mare organizație internațională neguvernamentală, pentru conservarea naturii și restaurarea ecologică a mediului natural, WWF (World Wildlife Fund) desfășoară activități și în România prin reprezentanții săi aflați în București, Brașov, Baia Mare, Tulcea și Reșița.

Recent a fost lansat un proiect cu finanțare europeană, intitulat „Îmbunătățirea stării de conservare a speciilor și habitatelor de interes conservativ din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița şi ariile naturale de interes comunitar și național suprapuse prin revizuirea planului de management integrat”. Un proiect în care WWF România se află în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și R.N.P. Romsilva – Administrația Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița RA, ca lider de proiect.

Cristian Bădoiu, specialist în Dezvoltarea comunităților din cadrul WWF România-Reșița, a detaliat aspecte importante privind pașii concreți care vor fi făcuți în viitor, privind comunitățile locale din respectivul perimetru: „legat strict de ce protejăm are loc o recenzare a speciilor de plante și animale rare sau comune, practic se încearcă stabilirea situației la acest moment. Pe de altă parte, într-un proiect de genul acesta este vorba și de felul în care comunitățile locale relaționează cu aria protejată. În România e o istorie veche: oamenii nu sunt fericiți să aibă terenuri sau să locuiască în apropierea unei arii protejate pentru că asta impune niște restricții legate de exploatarea lemnului din pădurea proprie, depozitarea deșeurilor, vânatul și vânătoarea. Noi suntem partenerii Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița și sprijinim activitatea în partea aceasta, legat de comunități, de conștientizare în privința respectării regulilor (de exemplu obținerea de beneficii anuale ca deținător de pădure privată care nu se poate exploata, ea fiind în arie protejată). Apoi, conștientizarea asupra interdicției de exploatare a pietrișului din albia râului (a Nerei).

Pe de altă parte ne gândim la beneficii, la ce potențial natural există, cum putem ajuta localnicii să-și completeze veniturile din exploatarea patrimoniului natural existent în imediata apropiere. Deja există turism în zonă, sunt weekenduri cu foarte mulți turiști și trebuie să ne gândim ca din acest flux turistic să rămână ceva și la comunitățile locale. Ce pot localnicii să ofere, cum află turiștii de oferta existentă? Se produce miere, se produce brânză, diverse alte lucruri vandabile dar turistul trebuie să afle despre ele. Acesta va fi rostul nostru, să promovăm locul, oamenii, oferta, dacă și așa ei produc! Protejăm produsele locale să nu fie vândute unui angrosist de la oraș, de exemplu”.

STPT job 1000x200

Proiectul este la început, există însă o strategie de culegere de date și informații pentru crearea premiselor în vederea îmbunătățirii și menținerii stării favorabile de conservare a habitatelor și speciilor din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița și siturile Natura 2000 suprapuse. Sunt mai multe entități „suprapuse”, după cum spunea Cristian Bădoiu, mai intră aici și Rezervația Biosferei și Pădurea virgină de fag, care au nevoie de un nou plan de management care trebuie refăcut conform legii, periodic. Intre alte obiective se dorește identificarea prezenței viperelor cu corn, a eventualilor scorpioni, cât liliac sălbatic mai există, ce plante rare sunt identificate în zonă și în funcție de rezultatele acestor investigații sunt propuse măsuri. „Firește că aplicarea acestor măsuri trebuie înțelese de către oameni. De fapt cum îi determinăm pe oameni să înțeleagă valoarea ariei naturale? Și aici intervine munca noastră, a celor de la WWF”.

S-a început cu inventarierea a ceea ce se produce și ce servicii se oferă în Parc. Este o muncă de durată, iar rezultatele vor fi postate periodic pe internet. Proiectul „Îmbunătățirea stării de conservare a speciilor și habitatelor de interes conservativ din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița și ariile naturale de interes comunitar și național suprapuse prin revizuirea planului de management integrat” se va derula până în decembrie 2023.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/