Vreţi să navigaţi în siguranţă pe internet? Primul pas: deconectaţi-vă de la internet!

Preşedintele Comisiei de control SRI, Adrian Ţuţuianu, a prezentat, azi, o serie de recomandări de securitate, în contextul haosului global provocat de ransomware-ul WannaCry. 

„Câteva recomandări pe care credem că trebuie să le aducem la cunoştinţă publică: în primul rând, cei care utilizează sisteme informatice trebuie să se asigure că sistemele pe care rulează, sintemul Windows de operare, au aplicate toate actualizările de securitate la zi şi sunt dezvoltate în concordanţă cu bunele practici din ghidurile de securitate”, a spus Ţuţuianu, citat de Mediafax.

El a arătat că pricipalele sisteme din cadrul infrastructurii, în special cele care stochează date, trebuie să fie pornite iniţial în modul offline, în scopul realizării unei copii de siguranţă a datelor.

CITEŞTE ŞI: Cel mai tare atac informatic din istoria internetului!

Potrivit preşedintelui Comisiei SRI, este necesară aplicarea actualizărilor de securitate asupra sistemelor din reţea fără conectare la internet, iar după efectuarea de back-up-uri, aplicarea actualizărilor de securitate şi actualizarea semnăturilor antivirus, poate fi începută reconectarea online a sistemelor.

Este necesar ca aceia care utilizează sisteme informatice să acorde o vigilenţă sporită la deschiderea documentelor ce provin din surse necunoscute sau care nu conferă încredere, a mai spus Ţuţuianu. El a arătat că, în cazul infectării, respectiv al criptării fişierelor, se recomandă identificarea sistemelor infectate, cu deconectarea acestora de la reţea.

„Sunt câteva lucruri care pot fi la îndemâna tuturor. E nevoie de o cultură de securitate pe acest subiect care, probabil, va genera probleme majore în anii următori”, a conchis Ţuţuianu.