Salarii mărite cu 25%! Cu două condiţii. Să implementezi un proiect european. Şi să fii (vice)preşedinte de consiliu judeţean sau (vice)primar…

Indemnizaţiile preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, precum şi ale primarilor şi viceprimarilor care implementează proiecte europene se majorează cu 25%, potrivit unui amendament la Legea salarizării adoptat ieri de Comisia de Muncă din Senat, informează Mediafax. 

Textul amendamentului adoptat este următorul: „Indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarii/viceprimarii unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri nerambursabile, precum şi din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile, se majorează cu 25%”. Amendamentul a fost iniţiat de senatorul PNL Daniel Zamfir. În textul iniţial al proiectului de lege privind salarizarea unitară se prevedea o majorare de „până la 25%”.

„Nu mi se par deloc în regulă aceste amendamente. Eu ştiu că oamenii plătiţi din fonduri europene sunt cei care muncesc pe un proiect şi au ceva făcut. Primarul, da, poate că are o răspundere legală, aşa cum are pentru toate lucrurile pe care le face în primărie, dar primarul nu trebuie plătit din fonduri europene doar pentru că e primar. Proiectele din fonduri europene sunt proiecte care se fac în interesul comunităţii şi nu ca să îşi ia primarul în plus nişte bani”, a precizat senatorul USR Florina Presadă, citat de Mediafax.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a susţinut amendamentul. „Primarii nu mai vor să mai acceseze fonduri europene, nu mai vor pur şi simplu, că au văzut ce se întâmplă”, a menţionat ministrul.

„Primarul este implicat 100% în proiectele europene, 100%. (…) Primarul e 24 de ore din 24. Nu stă 8 ore la muncă şi îi împărţim noi alea 8 ore cum credem noi că e mai bine”, a precizat şi iniţiatorul amendamentului, senatorul liberal Daniel Zamfir, susţinut în momentul votării şi de către parlamentarii PSD.

Dacă forma votată în Comisia de Muncă din Senat va rămâne aceeaşi şi la adoptarea legii în plenul Parlamentului, ar însemna că un preşedinte/vicepreşedinte de consiliu judeţean şi un primar/viceprimar, ale căror instituţii implementează în prezent şi până la sfârşitul acestui mandat cel puţin un proiect european, va primi până la alegerile locale din 2020 cam 8 salarii integrale în plus. Deci, unii vor cumula un bonus de 30.000-40.000 lei, alţii, de 15.000-25.000 lei. Ţinând cont că mai există şi propunerea de majorare a actualelor indemnizaţii ale edililor-şefi cu 30%, şi bonusurile pentru „merite europene“ s-ar mări proporţional.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/