Cel mai tare atac informatic din istoria internetului!

Întreaga lume este afectată, începand de vineri, de cel mai mare atac de tip ransomware din istorie, numit WCry, WannaCry, WanaCrypt0r, WannaCrypt sau Wana Decrypt0r. SRI informează că atacul poate afecta orice sistem Windows ce nu are făcută actualizarea de securitate.

Peste 75.000 de atacuri cibernetice au fost semnalate în ultimele 24 de ore, în aproape 100 de ţări, vizând în principal sisteme informatice ale instituţiilor, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie, China, Rusia, Germania, Italia, Vietnam sau Spania, relatează BBC News online. Hackerii au declanşat atacul „WannaCry”, folosindu-se de un virus din kitul de instrumente de supraveghere ale Agenţiei Naţionale de Securitate americane.

Uzinele Dacia, printre victime!

Grupul francez Renault a anunțat sâmbătă că a fost afectat de valul de atacurile cibernetice, disfuncționalități ale sistemelor informatice fiind semnalate și la Uzinele Dacia de la Mioveni, iar producţia la unele uzine ale grupului fiind oprită temporară, informează France 24, citat de Mediafax. „Am fost afectați”, a declarat un reprezentant al companiei, care a precizat că în acest moment se caută găsirea unei soluții la această situație. „Facem ce este necesar pentru a contracara atacurile”, a adăugat reprezentatul.

Potrivit unui comunicat transmis, azi, 13 mai, de Direcţia Comunicare Grup Renault România, o parte a activității de producție a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de disfuncționalități ale sistemelor informatice și mai mulți angajați au fost trimiși înapoi la domiciliu.

„Aceste lucruri trebuie făcute acum!”

„Nu avem date privind impactul atacurilor cibernetice asupra României. Nu există nicio obligaţie pentru operatori să raporteze şi avem doar cifre parţiale. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu instituţiile statului. Sunt situaţii în care nici nu ştiu de astfel de atacuri. În cazul anumitor atacuri îţi dai seama fiindcă sunt criptate fişierele şi ţi se cere o sumă de bani ca să le decripteze. Dar foarte multe atacuri nu sunt vizibile şi lumea nu ştie de ele. Pot să stea sute de zile în sisteme şi deţinătorul sistemului să nu aibă nici cea mai vagă idee că e un atac în derulare”, a declarat, în exclusivitate pentru Mediafax, Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Acesta a transmis însă o recomandare către populaţie, companii şi instiuţiile statului: „Trebuie actualizat sistemul de operare acum, urgent! Trebuie actualizeze aplicaţiile software pe care acest sistem de operare le utilizează, folosit un sistem antivirus şi trebuie făcut backup la date, fie că vorbim despre companii, fie că vorbim despre persoane. Dacă sunt informaţii importante sau sensibile, să le pună pe un dispozitiv de stocare extern, tip memory stick, hard disk, CD etc. Aceste lucruri trebuie făcute acum!”, a subliniat Jianu.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea, a precizat, pentru Mediafax, că SRI nu are vizibilitate suficientă pentru a putea estima impactul la nivel naţional al atacului de timp ransomeware şi că acesta poate afecta orice sistem Windows ce nu are actualizarea de securitate MS17-010, prin urmare, o astfel de ameninţare, un atac cu acest tip de ransomware, nu vizează anumite entităţi. Totodată, organizaţiile ar trebui să se asigure că au sistemele de operare Windows actualizate la zi, a mai precizat Ovidiu Marincea.

Cel mai mare atac cibernetic din istorie!

„Este cel mai mare atac de tip ransomware din istorie”, a declarat Mikko Hyppone, specialist în cadrul unei companii de securitate cibernetică din Helsinki, potrivit The Telegraph.

Atacurile au fost lansate cu virus informatic care blochează computerele şi solicită plăţi în valoare de 300 de dolari, pentru deblocare, în moneda virtuală Bitcoin.

Magnitudinea valului de atacuri care a afectat aproape o sută de ţări este “fără precedent” şi o investigaţie internaţională complexă este necesară pentru a soluţiona acest caz, a anunţat Europol, agenţia UE pentru cooperare în materie de aplicare a legii, potrivit BBC News online. Agenţia avertizează că o „investigaţie internaţională complexă” este necesară pentru „a identifica pe cei responsabili” pentru acest val de atacuri cibernetice care a afectat mai multe ţări din Europa, inclusiv România, informează Mediafax.

Europol a mai comunicat că echipa de securitate cibernetică a agenţiei, EC3, colaborează cu autorităţile relevante din statele afectate pentru a „diminua ameninţarea şi să asiste părţile afectate”.

Firma de securitate Avast a anunţat că până sâmbătă au fost detectate peste 100.000 de dispozitive infectate în 99 de ţări.

Sursă foto: national.ro