Vrei o schimbare, mergi la cursuri de calificare! Lugojenii își pot alege o nouă meserie, preferate fiind cele de stivuitorist sau îngrijitor bătrâni

Lugojenii au posibilitatea să participe în perioada următoare la cursuri de inițiere, specializare sau calificare în diverse meserii, prin intermediul Casei de Cultură a Sindicatelor. Certificatele obținute în urma finalizării cursurilor sunt universal valabile, atât în țară, cât și pe teritoriul Uniunii Europene, având antetul Ministerului Educației și Ministerului Muncii.

Doritorii se pot înscrie pentru cursurile de inițiere, respectiv inspector resurse umane, cu o durată de 2 luni sau contabil, cu o durată de 3 luni. Pentru accedere la acestea sunt necesare studii liceale finalizate. În ceea ce privește cursurile de specializare, este disponibil cel pentru meseria de stivuitorist, cu o durată de 2 luni. Cursul se află sub incidența ISCIR, iar după absolvire se oferă un certificat de specializare cu autorizația ISCIR, deoarece stivuitoarele intră în categoria utilajelor de ridicat și transportat marfă, domeniu în care este obligatorie această autorizație.


Cetățenii municipiului pot opta și pentru cursurile de calificare. Se fac înscrieri pentru îngrijitor bătrâni la domiciliu, cu o durată de 3 luni, bucătari, cu o durată de 5 luni și comerciant-vânzător mărfuri alimentare și vânzător mărfuri nealimentare, cu o durată de 5 luni.

„Cele mai solicitate cursuri pentru piața muncii sunt cele de stivuitorist și îngrijitor bătrâni la domiciliu, acesta din urmă fiind necesar în special celor care doresc să muncească în străinătate. În perioada imediat următoare intenționăm să ne autorizăm pentru meseriile de ospătar și barman. Lectorii cursurilor sunt cadre didactice de la liceele din Lugoj, dar și alte persoane cu studii superioare care au absolvit un curs de formare profesională a adulților. Pentru activitățile practice, Casa de Cultură a Sindicatelor are încheiate convenții cu societățile comerciale din municipiu”, a declarat Iosif Crăciunescu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor.

Nu există o perioadă prestabilită pentru începerea cursurilor. Acestea vor lua startul atunci când există un minimum de 14 persoane înscrise pentru fiecare specializare. Pentru înscriere sunt necesare copii după cartea de identitate, certificatul de naștere și de căsătorie, dacă este cazul, diplomele de studii, precum și o adeverință medicală care să ateste că solicitantul este apt pentru cursuri. Informații suplimentare se pot obține la sediul instituției, pe Str. Nicolae Bălcescu, nr. 1 și la numerele de telefon 0256 353 253 sau 0722 472 707.