Reclamație! Poluarea râului Timiș până la granița cu Serbia va fi adusă în atenția Comisiei Europene

timisoara capitala 2023 Alisia Columbonet 1000x100

Reprezentanții Comisiei Europene vor fi prezenți la Lugoj, în perioada 13-15 mai, ca urmare a depunerii unui proiect GreenWeek, prin care a fost semnalată situația gravă din punct de vedere al poluării râului Timiș.

Ștefania Ruxandra Șchiop, inițiatorul și coordonatorul proiectului GreenWeek, arată că „GreenWeek (săptămâna verde) este un instrument prin care am identificat posibilitatea de a lua inițiativa, alături de Direcția Generală pentru Mediu a Comisiei Europene. Am profitat și așa a luat naștere proiectul «Râul Timiș» în #EUGreenWeek. Proiectul este un transfer de informații de la Comisia Europeană către cetățeni și de la cetățeni către Comisia Europeană. Atât lugojenii, cât și cetățenii din localitățile aflate în aval de Stația de Epurare de la Jabăr vor fi informați de situația gravă în care a ajuns râul Timiș, cum este poluat acesta de mai bine de 10 ani și cum ar fi trebuit să fie situația în realitate, în conformitate cu normele europene. Totodată, prin intermediul nostru, Comisia Europeană va auzi vocea cetățenilor afectați de dezastrul ecologic de pe râul Timiș. Vom realiza un sondaj de opinie în Lugoj și în localitățile afectate de poluarea râului Timiș”.

Trebuie remarcat un fapt: până la ora actuală au fost înregistrate doar cinci proiecte GreenWeek din România, iar unul dintre acestea este al USR Lugoj.

promovare banner maxagro

„Apărarea mediului face parte din ADN-ul Uniunii Salvați România. USR are o ramură pentru protecția mediului dezvoltată la nivel național, iar Lugojul are nevoie de un «lăstar» al acestei ramuri. Îmi doresc foarte mult ca acesta să crească tot mai mult. În acest fel, Lugojul are șansa de a fi un oraș mai curat, mai verde și mai sănătos. Avem acest parteneriat cu forurile europene, cărora le vom aduce la cunoștință situația râului Timiș. Vom merge la Jabăr, Racovița și în alte localități cu chestionare pentru a aduna informații de la cetățeni, informații care vor fi aduse în atenția Comisiei Europene. Noi vom face și o campanie de informare și vom distribui pliante în aceste localități de pe cursul râului Timiș”, ne-a declarat Liviu Brîndușoni, președintele USR Lugoj.

În luna mai vor fi trase concluziile chestionarelor distribuite celor care au de suferit de pe urma poluării Timișului și va fi organizată o conferință de presă. Legislația Uniunii Europene, în conformitate cu sistemul UE de management ecologic și de audit (EMAS) trebuie implementată în totalitate și la Lugoj.

publicitate tmc 640
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/