Votul de ieri, revolta de astăzi. Nemulțumiri „luminate” în Consiliul Local Caransebeș

Sărbătorile pascale și Săptămâna Luminată au deschis ochii aleșilor locali PSD care, deși în număr redus și cu o abținere, au aprobat prima sesiune de finanțare a proiectelor declarate câștigătoare pe Legea 350 privind finanțarea nerambursabilă din fonduri publice.

Cu toate acestea, și înainte de supunerea la vot părerile au fost împărțite cu privire la aplicarea legii, consilierii PSD spunând că toate aceste proiecte nu ar mai fi trebuit aprobate în Consiliul Local dacă acea comisie desemnată de primar a aprobat contractele de finanțare. Grupul PSD a specificat că Legea 350/2005 nu prevede ca toate contractele de finanțare să mai fie o dată aprobate în Consiliu, din moment ce s-a aprobat un regulament de aplicare a legii și s-a întocmit comisia de evaluare a propunerilor și de selectare a proiectelor.

„Dacă există o procedură votată de Parlamentul României, păi noi, consilierii locali, nu mai venim să mai face un regulament. Am votat acele sume de bani, a fost acea comisie corect înființată, care a atribuit contractele de finanțare, pentru ce ne-am mai întâlnit astăzi? De ce mai votăm?”, a afirmat consilierul Florin Bogdea.

„Ce facem, aprobăm o procedură la altă procedură?”, a întrebat consilierul Codruța Cristescu, aleasă și președinte de ședință pentru următoarele 3 luni în Consiliul Local.

Primarul Felix Borcean a explicat că încă din mandatul lui Marcel Vela s-a votat o hotărâre de consiliu prin care s-a aprobat regulamentul de aplicare a Legii 350/2005, astfel că acum doar s-a respectat acea hotărâre.

„În anul 2016 s-a votat acea hotărâre de Consiliu Local după care s-a mers și acum. Dacă vor abrogarea acelei hotărâri, nu au decât, o vom supune la vot și este treaba Consiliului Local, dar vreau să le reamintesc consilierilor de la PSD că tot dumnealor în repetate rânduri, anul trecut, au aprobat în același mod, fără niciun comentariu, proiectele în trei sesiuni pe Legea 350 și nu s-a semnalat nimic”, a mai adăugat Felix Borcean.

Proiectele cu finanțare nerambursabilă care au fost selectate sunt din domeniul sportului, Energetica Caransebeș primind suma de 40.000 de lei pentru judo în rândul copiilor și tinerilor, în domeniul Culte – Biserica Penticostală primind 15.000 de lei pentru proiectul „2018 – Anul de Unități de Credință și Neam”, Episcopia Caransebeșului primind 20.000 de lei pentru proiectul „Zilele Culturii și Credinței în Caraș-Severin”. La domeniul Cultură, Societatea Femeilor Ortodoxe a primit 8.000 de lei pentru Simpozionul Aniversar cu tema Contribuția Organizațiilor Femeilor Ortodoxe la Primul Război Mondial și Marea Unire. De asemenea, Asociația Culturală Junii Gugulanilor a primit 7.000 pentru activitățile din 2018. La domeniul Protecția Mediului s-a primit 5.000 de lei pentru proiectul Tineri cu Inițiativă pentru Celebrarea Centenarului, iar Federația Caritas a obținut 45.000 de lei pentru Serviciul de îngrijire la domiciliu pentru persoanele în vârstă.