Vot unanim în Consiliul Local: Reșița investește 700.000 de lei în S.F.-urile lui Nelu Popa!

Primul punct pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Reşiţa, de astăzi, a fost o rectificare a bugetului pe anul 2018 al municipalităţii. O parte dintre propunerile de modificare au fost considerate absurde de către liderul grupului PSD Mirel Sabo, care a cerut explicații detaliate. Primarul Nelu Popa n-a rămas dator.

„Văd că sunt bugetate foarte multe studii de fezabilitate, pentru unele se dau chiar 700.000 de lei, mi se pare cam mult”, a spus Sabo în plen, cerând lămuriri.

Titiana Cătană, șefa direcției de specialitate, a explicat că sumele nu sunt finale, ci estimative și că privesc diverse proiecte scrise sau în curs de scriere ale Primăriei Reșița. Şi că, oricum, suma pentru fiecare proiect va fi prezentată și supusă din nou aprobării Consiliului Local, când va fi cazul.

Primarul Ioan Popa a ținut să intervină și el, „pentru a nu crede cineva că este ceva de ascuns”, și a detaliat toate acele studii de fezabilitate despre care este vorba. „S-ar putea ca cineva să creadă că, de fapt, banii ăștia se duc cine știe unde sau că studiile astea nu sunt importante, că le facem doar ca să dăm niște bani. Nu este așa și eu vreau să le iau pe fiecare pe rând, să fie clar pentru toată lumea ce ne propunem și unde se duc banii aceștia”, a explicat primarul.

Edilul le-a explicat aleșilor locali ai Reșiței că cei 700.000 de lei sunt, practic, 150.000 de euro, iar doar proiectele însumate pe care municipalitatea le-a pregătit pentru Banca Europeană de Investiții și Banca Mondială totalizează 130 de milioane de euro (proiecte începute, proiecte scrise sau în curs de scriere). Lista de proiecte nu este doar pe anul 2018, ci pe următorii 5 ani, care se axează pe finanțări și de la băncile europene, care adună și ele o valoare de 80 de milioane de euro (primarul explicând că numai proiectul cu Aqualandul ar avea o valoare de 10 milioane de euro), studiu de fezabilitate pentru reabilitarea energetică a clădirilor rezidențiale, este vorba despre anvelopări de blocuri care nu au putut fi aprobate pe POR, dar pentru care ar putea să se găsească finanțare pe programul SWERD, un program special dedicat zonelor riverane Dunării.

Se mai dorește realizarea unei expertize tehnice de rezistență la clădirea bazinului de înot din Lunca Pomostului, care practic e în stare de prăbușire și care a fost prins de administrația anterioară pe un proiect transfrontalier, dar nu a primit finanțare. „Trebuie o expertiză tehnică acolo, atât de interior cât și de exterior, un zid este total căzut, trebuie să vedem dacă și ce se mai poate face acolo”, a explicat Ioan Popa.

Apoi se vrea să se facă un studiu de fezabilitate pentru reabilitare cu dale pietonale a străzilor perpendiculare pe Bulevardul A.I. Cuza de la Str. Moise Groza, „reabilitată de noi, pe banii noștri, și până la străduța din spatele Universității, dar și a Centrului Civic, poate chiar prin proiectul cu tramvaiul, dacă vom reuși să o prindem la realizarea stațiilor de tramvai”, a mai explicat edilul Ioan Popa.

O altă cercetare are ca obiect realizarea unei legături rutiere cu cartierul Mociur și Parcul Industrial a principalului bulevard din oraș, pentru a simplifica și introduce transportul în comun prin aceste zone, inclusiv o legătură rutieră pe sub pasajul de la Intim cu zona Mociur. Se au în vedere și piste de biciclete pe malul bârzavei, 8 poduri pietonale și două rutiere care să traverseze Bârzava și care să faciliteze transportul în comun.

Primăria mai lucrează la un proiect de reabilitare a parcării din spatele „blocului potcoavă” de pe Calea Caransebeșului, unde primarul spune că vrea să facă o parcare modernă și chiar și zonă verde, cu arborete. Tot în plan mai este și continuarea lucrărilor la grădinița de pe Str. Sportului, cu un spațiu pentru creșă.

Până la urmă, proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate, semn că Ioan Popa s-a făcut înțeles.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/