„Voronețul Banatului” intră în reabilitare! Peste 1 milion de euro pentru o biserică unică în zonă!

Peste 1 milion de euro este valoarea unui contract de finanţare semnat azi, în sala Consiliului Judeţean Caraş-Severin, de către Parohia Ortodoxă Română Bocşa şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest).

Obiectul contractului îl reprezintă restaurarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural de interes naţional Biserica Ortodoxă Română cu hramul „Sf. Nicolae” din Bocşa, situată pe strada Republicii nr. 99. Semnatarii contractului au fost Silviu Ionel Ferciug, preot paroh şi reprezentant legal al Parohiei Ortodoxe Române Bocşa 2 şi Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

„Este un proiect pe Axa 5, un proiect de reabilitare a patrimoniului cultural, patrimoniu care se finanțează în zona urbană, patrimoniu de clasa A și B și în zona rurală, doar patrimoniul de clasa A. E un proiect consistent pentru un astfel de obiectiv, în care se dorește restaurarea bisericii ortodoxe din Bocșa cu hramul Sfântului Nicolae, lucru care nu poate decât să ne bucure pentru că sunt obiective de foarte mare importanță și de mare căutare. Eu sper ca toate activitățile și lucrările care se fac acolo să aducă plus valoare și să pună în altă viziune biserica”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

„Dorim să punem în valoare o biserică monument istoric care a fost numită «Voronețul Banatului», pentru că este una dintre puținele biserici, chiar singura biserică din zonă care are pictură exterioară în tehnica frescă și am dorit să promovăm această biserică, să o valorificăm și să o facem cunoscută oamenilor, nu numai din Bocșa și din județul Caraș-Severin, ci să atragem și alți turiști din țară, poate și din străinătate. În Bocșa Română se desfășoară foarte multe activități spirituale, culturale, deci este o biserică vie. Sperăm ca peste 2 ani, când ne vom bucura de sfințirea lucrărilor care se vor realiza aici, să avem mulțumirea sufletească și bucuria că un lăcaș de cult, casa Lui Dumnezeu, să fie înfrumusețat, pentru că, așa cum bine știm, modul cum arată o biserică arată și cum este sufletul preotului și credincioșilor dintr-o parohie”, a mărturisit preotul paroh Silviu Ionel Ferciug.

Proiectul va fi implementat pe parcursul a 29 de luni şi este finanţat în cadrul Regio-Programului Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban de conservare, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Prioritatea de investiţii 5,1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Valoarea finanţării nerambursabile a proiectului este de 4.744.755,17 lei, valoarea totală a acestuia fiind de 4.841.705,91 lei. Proiectul are ca scop creşterea atractivităţii obiectivului de patrimoniu prin repararea zonelor degradate de la pereţii exteriori, înlocuirea tâmplăriei exterioare din PVC a ferestrelor cu tâmplărie din lemn, păstrând aceleaşi caracteristici de detaliu cu ale tâmplăriei originale. Totodată, dar nu în ultimul rând, se vor amenaja spaţiile verzi, va fi introdus iluminatul arhitectural exterior şi va fi amenajată o rampă de acces pentru persoane cu dizabilităţi.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/