Hai liberare din puşcărie! Se înfiinţează Alianţa democraţilor condamnaţi la închisoare?

Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Timişoara. Condamnat la închisoare 6 ani şi 6 luni pentru infracţiuni de corupţie, infractorul a stat după gratii ceva mai mult de 3 ani. Acum este în libertate la fel ca şi foştii săi camarazi din conducerea PDL Caraş-Severin condamnaţi şi ei la închisoare: Sorin Frunzăverde, cu suspendarea executării, şi Iancu Simion Simi, cu executare.

„Tribunalul Timiş (…) admite propunerea de liberare condiţionată formulată de Penitenciarul Timişoara privind condamnatul Ghiorghioni Ionesie, aflat în stare de deţinere în Penitenciarul Timişoara. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii (…) emis de Tribunalul Timiş în baza sentinţei penale (…) pronunţate de Tribunalul Timiş, prin care i s-a aplicat pedeapsa de 6 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă”, arată, marţi, site-ul Tribunalului Timiş, potrivit Agerpres.

Instanţa a stabilit, de asemenea, un termen de supraveghere până la data împlinirii duratei pedepsei – 8 februarie 2022. Ghiorghioni are anumite obligaţii, între care: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Caraş-Severin, la datele fixate de acesta; să primească vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, orice schimbare a locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În rechizitoriul procurorilor se arăta că „în perioada 2013 – mai 2015, Ghiorghioni Ionesie, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a pretins şi primit de la un om de afaceri (martor denunţător) sumele de 230.000 lei şi 8.400 euro, reprezentând un procentaj de 10% din valoarea unor contracte de utilitate publică (întreţinere a drumurilor) încheiate de societatea comercială administrată de către denunţător cu instituţia publică respectivă. În schimbul sumelor menţionate, firma respectivă a fost favorizată de către inculpatul Ghiorghioni Ionesie prin atribuirea contractelor, prin efectuarea cu prioritate a plăţilor de către Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat – unitate din structura Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi prin acceptarea şi semnarea devizelor de lucrări de către funcţionarii din cadrul aceleiaşi instituţii”.