Vom fi obligați să mergem la medic!

Ministrul Sănătății a venit cu o nouă propunere care vizează siguranța populației și o mai bună prevenire a apariției și răspândirii bolilor de orice fel.

În viitorul apropiat, consultațiile medicale periodice vor fi obligatorii pentru toată lumea, astfel că și cei care nu prezintă semne de boală vor fi obligați de stat să meargă la un control medical preventiv. Această propunere are în vedere un program de consultații preventive pentru evaluarea riscului individual. Toți cetățenii se vor prezenta la medicul de familie, iar acesta va identifica pentru fiecare, după un set complex de analize, riscul sau existența unei boli. Obligativitatea acestor investigații periodice este considerată de Ministerul Sănătății ca fiind una necesară, având în vedere ignoranța care circulă printre români atunci când vine vorba de prevenție.

De asemenea, oficialii au în plan și introducerea unor modalități de penalizare pentru cei care nu au de gând să își respecte planul de consultații preventive.

Consultația preventivă va fi făcută anual în cazul copiilor și al adolescenților, dar și al celor trecuți deja de vârsta de 40 de ani. În cazul copiilor și adolescenților până în 19 ani, analizele medicale vor urmări în primul rând creșterea și dezvoltarea acestora, precum și identificarea semnelor de anemie sau carențe în nutriție. În ceea ce îi privește pe tinerii cu vârste cuprinse între 19 și 40 de ani, aceștia vor fi obligați de stat să se prezinte la controale de prevenție o dată la trei ani.

Pe lângă acest sistem obligatoriu de evaluare a riscului individual, cetățenii asigurați vor putea merge la medicul de familie ca și până acum, de câte ori au nevoie, pentru orice problemă medicală.

,,Aceste consultații presupun depistarea precoce, din faza asimptomatică a unor patologii. De exemplu, una dintre patologiile pe care țara noastră nu reușește să o combată este cancerul de col uterin, unde România este printre primele locuri în Europa. Consultațiile preventive ar putea reduce cu 60% din astfel de patologii, iar vaccinul ar putea reduce până la 90%. Aceste investigații sunt de foarte bun augur pentru starea de sănătate a cetățeanului. În ceea ce îi privește pe bolnavii cu patologii cronice, aceste investigații au în vedere evitarea accentuării acestor patologii. Consultațiile preventive, atât pentru cei sănătoși, cât și pentru cei cu risc de boală sunt foarte bune pentru eficientizarea sistemului de sănătate, dar și pentru reducerea costurilor”, a explicat senatorul Iosif Secășan.

Ca strategie generală, prin introducerea acestor consultații de prevenire, Ministerul Sănătății caută să eficientizeze pe de o parte cheltuirea banilor în sistemul de sănătate, dar și eficientizarea prevenirii bolilor. De asemenea, această decizie ar putea duce la scăderea morbidității și a mortalității, dar și redarea speranței la viață. Consultațiile preventive ar putea reduce cu 70 de procente totalul cazurilor de boală.

Foto: adevarul.es

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/