Poluare în parcurile naționale cărășene!

Marea Hoinăreală a elevilor cărășeni voluntari în GEC Nera nu se rezumă doar la plimbare prin natură, ci și la analiza stadiului în care se află aceste parcuri. Prima etapă a plimbării a adus și primele sesizări.

În prima etapă a programului „Marea Hoinăreală”, cei aproape 40 de voluntari, elevi și profesori ai liceelor „Mihai Novac” Oraviţa, „Clisura Dunării” Moldova Nouă, „Mathias Hammer” Anina, precum şi reprezentanţi din Serbia care activează în Asociaţia AURORA Bela Crkva şi Direcţia Silvică au avut ca destinație amplasamentul depozitului de deșeuri miniere care provin de la fosta exploatare de minereu de cupru din Sasca Montană.

Acolo voluntarii au sesizat fenomenul grav de poluare cu praf de deșeuri miniere. „Vânturile puternice şi apele meteorice antrenează, de peste 35 de ani, materialul prăfos din depozit şi-l transportă pe terenurile agricole din zonă, în gospodăriile populaţiei şi pe drumul judeţean Ciuchici – Cărbunari, degradând culturile şi puţinul teren agricol pe care îl au localnicii din comuna Sasca Montană”, explică Doina Mărgineanu, consilier pentru relaţii publice al GEC Nera.

voluntari GEC Nera1

Din cauza poluării și din cauza faptului că în zonă nu s-au efectuat lucrări de protejare și încadrare în peisaj, Sasca Montană este ocolită de turiști. Partea bună a plimbării a fost descoperită pe traseele Valea Beiului și Valea Șușarei, acolo unde voluntarii au observat o îmbunătățire a stării de curățenie și a infrastructurii de vizitare și chiar a fost redus numărul agresiunilor împotriva patrimoniului natural. Un minus al acestei zone este faptul că nu a fost construit un centru de vizitare. „În absenţa unui centru de vizitare, turiştii şi localnicii află de la specialişti puţine lucruri despre nevoia de protecţie şi conservare a patrimoniului natural, iar gradul de acceptare a parcului la nivelul comunităţilor locale este extrem de redus. Lipsa campărilor omologate pe căile de acces în parc este o altă cauză a dezvoltării unui turism civilizat în zona parcului ”, mai adaugă Doina Mărgineanu. Drumețiile voluntarilor continuă și în alte parcuri naturale și naționale din județul Caraș-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/