Cum se numea Duminica Floriilor acum câteva secole și ce semnifică astăzi!

Se știe faptul că vremea de astăzi este cea care dă tonul pentru Duminica Paștilor, însă nu multă lume știe ce anume stă în spatele sărbătorii Floriilor, mai mult decât semnificația religioasă a zilei.

Pentru ortodocși, Duminica Floriilor marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, zi în care credincioșii asistă la slujba bisericească și se întorc acasă cu ramuri de salcie sfințită, simbol al naturii renăscute și al biruinței vieții asupra morții.

Însă de-a lungul vremurilor, această zi a adunat și alte tradiții. Prima referire la Sărbătoarea Floriilor apare în secolul al IV-lea, sub denumirea de „Duminica Aspiranților” sau a „Candidaților la Botez”, pentru faptul că în acea zi cei nebotezați mergeau să ceară episcopului să fie creștinați.

Conform ziarului Adevărul, o altă denumire a acestei zile era cea de „Duminica grațierilor”, o zi fericită pentru cei care erau prizonieri, arestați sau condamnați la moarte, pentru că regii și împărații acordau grațieri condamnaților.

Astăzi însă, Duminica Floriilor este ziua ce ne vestește că Sărbătorile Pascale sunt aproape, ziua în care ne sărbătorim persoanele dragi ce poartă nume de floare și ziua care ne sugerează cum va fi vremea în Duminica de Paști. Așadar, cu toții ne dorim să avem o Duminică plină de soare și veselie.

banner 1000 x 100 hd