Voluntarii care fac parte din Grupul Ecologic de Colaborare Nera au luat în vizor zona clisura Dunării, între localitățiile Coronini și Baziaș, pentru a analiza starea actuală a mediului și a biodiversității.
Elevii și profesorii de la Grupul Şcolar „Mathias Hammer” Anina, Grupul Şcolar Agricol Oraviţa şi Grupul Şcolar Industrial Moldova Nouă, precum şi studenţii de la Universitatea Politehnică Timişoara şi Universitatea de Vest Timişoara au plecat pe teren în sâmbăta acestui weekend. În urma deplasărilor au descoperit o suită de nereguli care ar trebui rezolvate cât mai curând.
Deșeuri au fost descoperite în zona golfului de la intrarea Dunării în țară, cât și în interiorul rezervaţiei naturale Balta – Nera – Dunăre. De asemenea, voluntarii au sesizat degradarea unuia dintre cele mai improtante monumente de pe Dunăre, și anume stânca Baba Caia din apropierea localității Coronini.
Problema deșeurilor este lung dezbătută de către voluntarii GEC Nera, alături de localnicii din zonă care nu s-au temut să se plângă de situația lor: „Din informaţiile culese de la localnici rezultă că în luna aprilie şi mai a.c fenomenul de poluare cu deşeuri miniere a fost de intensitate mare şi de lungă durată. În această perioadă deşeul minier uscat a fost transportat atât peste zona umedă Ostrovul Calinovăţ precum şi peste terenurile, gospodăriile populaţiei, sursele de apă potabilă şi locaţiile turistice din Moldova Veche, Moldova Nouă, Coronini, Veliko Gradište, Vinci şi Požeženo (Serbia)”, declară Doina Mărgineanu, consilier pentru relaţii publice al GEC Nera.
Pe lângă problema poluării, voluntarii au descoperit că, Peștera Gaura cu Muscă, situată pe teritoriul comunei Coronini, nu dispune de panouri de informare, trepe sau ancore de sprijin. Acest aspect determină ca accesul în peșteră să se realizeze cu riscuri mari de accidentare. Iar în peșteră, vizitatorii și-au etalat calitățiile de poeți, astfel că pereții sunt inscripționați cu mesaje, unele fiind chiar vulgare.
Toate neregulile observate de voluntari în expediția lor de cercetare au fost incluse în campania lor de informare a populației din Moldova Nouă. Se așteaptă ca cineva să se sesizeze și să înceapă procesul de remediere a problemelor.