Vitrina cu delicii, colțul Oraviței din pozele bunicilor readus la viață de o tânără cărășancă

whatsapp image 2023 04 25 at 14.18.50
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

O clădire istorică din inima Oraviței găzduiește cea mai pitorească patiserie artizanală din oraș. Meritul este al unei tinere care a dezvoltat aici o mică afacere de familie care livrează zi de zi delicii pentru comunitate. 

Cărășanca Andreea Vereș este tehnician dentar. Dincolo de specializarea ei, căreia îi alocă un timp consistent în fiecare zi, Andreea a reușit să își ducă la împlinire unul dintre visurile care își are originea în copilăria tinerei.

„Din 2017, de când am absolvit Facultatea de Medicină Dentară la Timișoara, specializarea Tehnică Dentară, 10-12 ore pe zi le petrec refăcând zâmbete, încercând să readuc oamenilor încrederea în ei înșiși. Îmi place să spun că sunt un mic creator de zâmbete. De-a lungul anilor, împreună cu părinții mei participam pe timpul verii la diverse festivaluri și sărbători ale orașelor din apropiere, gândindu-mă că sigur e ceva ce nu am încercat. Am vrut o provocare și așa a rezultat patiseria.”, a povestit Andreea Vereș pentru expressdebanat.ro.

„Vitrina cu delicii”, patiseria Andreei, a luat naștere într-o căsuță istorică din centrul vechi al orașului Oravița. Fațada imobilului a fost recondiționată de tânăra Andreea Vereș, tehnician dentar de meserie, din dorința de a oferi ceva inedit comunității în care a crescut și s-a format.

whatsapp image 2023 04 25 at 14.20.14

„E câțiva pași mai sus de primăria orașului, parcul Ferdinand care se află acum în reabilitare și de locul care mi-a format aripile, Liceul Teoretic General Dragalina. Știu că prin anii 60-70, această vitrină frumoasă găzduia o cizmărie, cândva, între anii 70-90, a fost ceasornicărie, iar în 2014 aici se țineau vernisaje. Am reabilitat-o din fonduri proprii, am vrut să îi ofer un aspect similar cu spațiile de pe bulevardul Champs-Élysées, Franța, anii 50. Sprijin mi-a fost dorința de a oferi orăvițenilor un loc frumos și, bineînțeles, părinții mei care mereu mă încurajează să cred în visele mele. Și se pare că visez frumos.”, a declarat Andreea Vereș.

Renașterea atmosferei de demult a Oraviței

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Andreea a fost atentă la toate detaliile astfel încât să redea locului farmecul de odinioară: „Am păstrat 100% arhitectura fațadei și am ales o culoare vintage pentru ea. A fost alături de mine și arhitectul orașului, Costaș Coman, care m-a sprijinit. Am ales acest loc datorită farmecului atelierelor meșteșugărești care se realizau, în vremea Imperiului Austro-Ungar, în micile magazine medievale din casele locuitorilor de pe această stradă. Mi-am dorit să aduc la viață ceva ce acum vedem doar în fotografiile alb-negru ale bunicilor noștri.”

Fiecare membru al familiei a contribuit cu ceva, așa că fiecare colț din „Vitrina cu delicii” are propria lui poveste.

whatsapp image 2023 04 25 at 14.18.49

„Tatăl meu a realizat manual tot mobilierul și vitrina cu produse. Mama a urmat cursuri de patiserie artizanală, iar eu am făcut ce era mai ușor, am susținut financiar toate acestea. Produsele noastre sunt plămădite și coapte în casă, acolo se află laboratorul unde echipa noastră veselă și plină de entuziasm face ca totul să fie proaspăt în fiecare dimineață. Majoritatea produselor sunt artizanale: pâinea e făcută cu maia în diverse sortimente, cu ceapă sau cartofi, cu semințe sau secară. Pogăcelele cu jumări sau brânză sunt printre cel mai bine vândute produse, la fel cornulețele în două culori umplute cu ciocolată sau nelipsitele croissante cu ciocolată și alune. Pe lângă toate acestea, oferim clienților și dulcegării realizate de o bună prietenă care, la fel ca mine, muncește neîncetat la visul ei.”, a povestit Andreea.

whatsapp image 2023 04 25 at 14.18.48

Reședința județului Caraș în perioada interbelică, Oravița este plină la tot pasul de clădiri istorice, multe dintre ele declarate monumente. Teatrul din Oravița, construit în 1816 după modelul teatrului Burgtheater din Viena, este cea mai veche clădire de teatru din Banat. Astăzi, locul adăpostește Muzeul de Istorie a Teatrului și a orașului Oravița.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/