Visul singurului român care a zburat în spațiu s-a născut într-un sat din Timiș. Lângă casa lui Dumitru Prunariu ar putea fi realizat un observator astronomic

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic au fost marcați printr-o serie de evenimente organizate în aceste zile la Timișoara, dar și în satul din Timiș în care se află casa părintească a lui Dumitru Prunariu. Consiliul Județean Timiș intenționează să realizeze un observator astronomic lângă locuința cosmonautului.

Au trecut 40 de ani de la primul zbor în spațiu al unui român în spațiul cosmic. Acest zbor a fost realizat de către Dumitru Prunariu, a cărui casă părintească se află în județul Timiș. Mai exact, în satul Groși, din comuna Margina, unde Dumitru Prunariu a ales să facă o vizită, astăzi, în timpul căreia și-a adus aminte de anii copilăriei.

publicitate online in ziar Express de Banat

La Groși poți să visezi mai mult la cer și la cosmos decât o poți face în oricare altă parte. Am visat la stele, în general, nu-mi imaginam că voi ajunge eu să zbor în spațiul cosmic. Aici, când se face noapte, este o noapte adâncă și cerul se vede mai strălucitor, stelele se văd mult mai extraordinar, mult mai bine, mult mai frumos decât la oraș. Veneam vara timp de o lună aici, în copilărie“, a povestit Dumitru Prunariu.

Cosmonautul a spus că viața lui s-a schimbat radical după ce, în perioada 14 – 22 mai 1981, a zburat în spațiu, ajungând de la un simplu inginer să fie cunoscut în întreaga țară.

Sunt superbe imaginile Pământului văzute din cosmos. Poți să vezi lucruri pe care niciodată n-ai cum să le vezi de aici de pe Pământ sau nici chiar de la înălțimea unui avion. Viața mea s-a schimbat radical după ce am zburat în cosmos. Dintr-un inginer de aviație care mergea la fabrică în fiecare zi, care făcea fișe tehnologice pentru prototipuri la fabrica de avioane Ghimbav, dintr-o dată am devenit cosmonautul României, am devenit persoană publică“, și-a amintit cosmonautul.

Dumitru Prunariu nu a știut să precizeze când ar mai putea avea șansa un alt român să zboare în spațiu, deși în această perioadă Agenția Europeană Spațială selectează noi candidați cosmonauți.

Agenția Spațială Europeană organizează selecții pentru noi candidați cosmonauți și România are dreptul să participe. În 28 mai se vor încheia înscrierile pe site-ul Agenției Spațiale Europene, după aceea un an și jumătate va dura procesul efectiv de selecție. Să vedem dacă vreun român va reuși să intre în lista finală pentru că alegerea unui candidat din alte state nu depinde exclusiv de calitățile profesionale, fizice, intelectuale ale acelei persoane, ci va depinde și de politica statului respectiv în domeniul spațial. Cât de implicat este, cu cât contribuie la Agenția Spațială Europeană și se va lua de sus în jos și se va trage linie“, a explicat Dumitru Prunariu.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Cosmonautul a mai precizat că a discutat cu reprezentanții Consiliului Județean Timiș despre un parteneriat, astfel încât casa sa părintească, aflată în satul Groși, să fie pusă în valoare. Astfel, aici ar putea fi realizat un observator astronomic, dar și un mic muzeu.

Am acceptat o propunere făcută de Consiliul Județean Timiș, deocamdată, pentru a organiza partea din spate a casei, grădina, într-o investiție pentru viitor, pentru tineri, într-un centru de pregătire pe timpul verii în domeniul științific. Eventual să organizăm un planetarium sau chiar un mic observator astronomic, ținând seama de condițiile de aici, în care lumina orașului nu ne perturbă pentru a putea face observații de calitate. S-ar putea construi o mică infrastructură cu cazare pentru tineri care peste vară să vină și cu un instructor să li se prezinte domenii științifice legate de cosmos, probleme legate de astronomie, să fie atrași de acest domeniu de activitate. Normal că voi veni și eu, mă voi implica în acest proces, iar în casa aceasta se poate organiza și un mic muzeu legat de viața, activitatea mea care, de asemenea, să-i inspire într-un fel pe tineri să-și dorească să urmeze un curs pe care l-am urmat și eu“, a adăugat Dumitru Prunariu.

De asemenea, ieri și astăzi, la Universitatea de Vest din Timișoara au fost organizate mai multe evenimente, în prezența cosmonautului, pentru a marca cei 40 de ani de la primul zbor în cosmos.

Dumitru Prunariu a petrecut 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute în spațiul cosmic, în zborul de acum 40 de ani. Misiunea spaţială s-a desfăşurat la bordul navei sovietice Soyuz-40 şi a staţiei orbitale de cercetare ştiinţifică Saliut-6.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/