Primarul Fritz anunță că sunt șanse ca proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023 să fie deblocat, după vizita din București

1000x100 (1)

Proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023 are toate șansele să fie deblocat, susține primarul Dominic Fritz, care ieri s-a aflat la București, la Ministerul Culturii, alături de președintele Consiliului Județean Timiș, pentru a găsi soluții.

Dominic Fritz a venit cu vești privind vizita pe care a efectuat-o ieri la București, la Ministerul Culturii, alături de Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, cu scopul deblocării proiectului Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023. Astfel, primarul Timișoarei a anunțat că, în urma discuțiilor avute cu ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, dar și cu secretarul de stat Demeter Andras, există șanse ca proiectul TM2023 să iasă din impas.

Mă bucur să vă informez că finanțarea de la bugetul de stat a proiectelor de infrastructură, deja inițiate de Primăria Timișoara în cadrul Capitalei Culturale, s-a deblocat. Domnul ministru a semnat chiar ieri normele de aplicare a OUG 42/2019 privind alocarea acestor finanțări și sperăm că vom încheia, în scurt timp, cu Ministerul Culturii, primele contracte de finanțare. Primăria Municipiului Timișoara are prevăzute în acest act normativ cinci obiective de finanțare cu un buget total de aproape 106 milioane lei, iar la trei din acestea am demarat deja lucrările din surse proprii (refuncționalizarea fostului spital de dermatologie într-un centru multicultural și reabilitarea cinematografelor Victoria și Dacia), cu un al patrulea în pregătirea lansării licitației (reabilitarea parțială a corpurilor A1, A2 și B ale Palatului Culturii)“, a explicat Dominic Fritz.

De asemenea, primarul Timișoarei a anunțat că a discutat cu echipa Ministerului Culturii și despre propunerea municipalității de a adăuga alte obiective acestora, care să fie integral finalizate până în 2023, dar și o alocare viitoare mai flexibilă.

expressheadergeneral (1)

Totodată, Dominic Fritz a mai precizat că Ministerul Culturii va numi, în scurt timp, un reprezentant în Consiliul Director al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

Această numire va fi un prim pas în deblocarea asociației, aflată din 14 iulie 2020 în impas din lipsa unui Consiliu Director funcțional. Aceasta este o condiție necesară, dar nu suficientă, pentru ca Asociația Timișoara Capitală Culturală și întreg programul să reînceapă să funcționeze și o urgență. Următorii pași sunt completarea Consiliului Director și modificarea statutului asociației pentru a clarifica și eficientiza funcționarea acesteia. În paralel, pentru a debloca programul, Primăria Timișoara va demara, prin Centrul de Proiecte al Municipiului, finanțarea de proiecte, în acest an, pentru Capitala Culturală. Bugetul a fost deja alocat Centrului“, a explicat primarul Timișoarei.