Virusul gripal vs SARS-CoV-2: „Este foarte greu de făcut o diferență între simptome”

untitled design set 970x90 px

Pe lângă spălatul mâinilor, purtatul măștilor și respectarea distanței sociale, în cazul virusului gripal mai există o metodă de prevenție – vaccinarea. În schimb, specialiștii spun că este foarte greu să diferențiem simptomele între virusurile de sezon și SARS-CoV-2.

Managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara încurajează vaccinarea, pentru că este cea mai sigură armă împotriva virusului gripal. În schimb, pentru a putea ști cu certitudine dacă este vorba despre un virus de sezon sau de SARS-CoV-2, este nevoie de testare.

„Oamenii trebuie să se vaccineze antigripal, eu m-am vaccinat. Să nu uităm de vaccinarea antipneumococică la persoanele cu risc și cu comorbidități. Este foarte greu de făcut o diferență clinică între simptomele de gripă sau virusurile de sezon și SARS-Co-V-2. Singurul lucru pe care îl putem face este să ne testăm și să facem tratamentul în funcție de ceea ce apare la Real Time PCR. Cert este că gripa are simptome mult mai accentuate, simptome febrile mult mai prelungite cu debut în ore, virusurile de sezon merg cu mialgii obișnuite, prurit nazal, în schimb SARS-CoV-2 poate îmbrăca toate formele. Forme asimptomatice, forme severe cu insuficiență respiratorie. O persoană poate avea, în același timp, și virus gripal și SARS-CoV-2, dar formele clinice pe care le dezvoltă sunt forme severe.”, a explicat, pentru Express de Banat, Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.

publicitate ziar expresb 1000x100

În județul Timiș a ajuns prima tranșă de vaccin antigripal. Este vorba despre 5.400 de doze din cele trei milioane achiziționate de Ministerul Sănătății pentru sezonul 2020-2021.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/