Virusul care sperie lumea „nu este un risc pentru populaţie!”. Județul Caraș-Severin, ocolit. Deocamdată!

După descoperirea unui focar de gripă aviară H5N8 la o fermă de păsări din Maramureș, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin acționează și interacționează! Reprezentanții ne spun care sunt măsurile luate pe raza județului, ce trebuie să facem pentru evitarea contactului cu păsări infestate și care este efectul virusului asupra oamenilor.

Prevenția, mai bună decât orice măsură, este obiectivul principal al reprezentanților Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin (DSVSA).

Noul șef al DSVSA Caraș-Severin, Pavel Borchescu, explică ce acțiuni s-au luat pentru a ține ferit județul de gripa aviară. Astfel că s-au instruit deținătorii de păsări din fermele comerciale cărășene cu privire la înăsprirea și respectarea cu strictețe a condițiilor de biosecuritate. De asemenea, au fost instruiți medicii veterinari de liberă practică referitor la semnele clinice manifestate de păsări în influența aviară. „Continuăm asigurarea supravegherii sanitar-veterinare a păsărilor domestice și sălbatice prin recoltare de probe pentru examen de laborator.”, precizează directorul DSVSA.

Crescătorii de păsări din gospodării au fost sfătuiți să țină păsările închise în spații acoperite pentru a evita contactul cu păsările sălbatice. Să nu folosească apă din bălți sau ape curgătoare pentru adăparea păsărilor. Hrana și apa pentru acestea trebuie să fie administrate în spații închise și acoperite, ne sfătuiesc specialiștii.

Pentru liniștea tuturor, Pavel Borchescu explică efectul virusului asupra organismului uman: „Virsul H5N8 nu este patogen pentru om! Este patogen pentru speciile aviare. Nu este un risc pentru populaţie”.

Verificările continuă atât la exploatațiile de păsări, cât și la unitățile de procesare carne de pasăre și ambalare.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/