Virgil Musta vorbeşte despre un posibil val doi al pandemiei: „Este foarte posibil să revină la sfârşit de an”

Medicul timişorean Virgil Musta vorbeşte de un posibil val doi al pandemiei de coronavirus. Acesta spune că viruşii au o anumită sezonalitate şi nu exclude o reapariţie pe final de an. Tocmai de aceea trebuie să fim pregătiţi, spune Musta, şi să luăm în considerare şi cele mai negre scenarii.

„Pot spune doar că nu există experienţă legată de acest virus, pot spune că în general bolile infecţioase au o anumită sezonalitate. Atunci e posibil să apară într-un anumit moment al anului epidemii. De exemplu, coronavirusurile, nu neapărat SARS-CoV-2, dar aceeaşi familie de viruşi dau epidemii în două perioade ale anului: în martie, aprilie, mai şi noiembrie-decembrie, poate chiar şi ianuarie. Este foarte posibil să revină în perioada de sfârşit de an.”, atenţionează Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara.

Medicul este de părere că fenomenele meteorologice violente, pandemiile şi epidemiile apar şi din cauză că oamenii au uitat să fie în comuniune cu natura. Agresăm natura, iar ea reacţionează.

„Ideea este că trebuie să fim pregătiţi şi nu numai din cauza coronavirusului. Oricând pot să mai apară astfel de situaţii. Să ştiţi că coronavirusul nu este cel mai agresiv virus. Doamne fereşte să apară o pandemie de ebola. Acum câţiva ani am fost la un pas de un asemenea eveniment. De aceea, cred că această luptă permanentă cu natura şi faptul oamenii o agresează nu rămâne fără repercusiuni. Şi natura reacţionează. Ca urmare, apar fenomene meteorologice foarte severe, apar epidemii şi pandemii cu o agresivitate foarte mare.”, a mai spus Virgil Musta.

Factorul psihologic este unul foarte important în această perioadă şi trebuie să ştim să îl gestionăm şi pe viitor, în perspectiva valului doi de coronavirus sau în cazul altor pandemii de acest gen, consideră medicul. Acesta spune că momentele de izolare au lăsat urme nu doar în ceea ce priveşte starea noastră fizică, ci şi în cea mentală, dovadă clară fiind dorinţa acerbă a oamenilor de a refula, de a ieşi din case în număr cât mai mare după încheierea stării de urgenţă.

„Sunt evenimente care vor continua, iar noi va trebui să ne organizăm şi să le facem faţă, pentru că altfel ne vor surprinde de fiecare dată şi ne vor costa atât din punct de vedere material, cât şi psihologic. Iar această pandemie va rămâne nu doar cu repercusiunile medicale, dar şi asupra economiei şi în special asupra psihicului omului. Sunt anumite manifestări pe care nu le găsesc fireşti, dar intră în acest context al refulării, după o perioadă de izolare. Aici psihologii şi sociologii ar trebui să îşi spună şi ei cuvântul.”, a conchis Musta.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/