Ion Spânu: „Pro România susține impozitarea pensiilor speciale printr-o Hotărâre de Guvern”

Proiectul legislativ pentru stabilirea unor măsuri vizând impozitarea pensiilor speciale a ajuns din nou în impas. Propunerea a fost respinsă în Senat, prin votul covârșitor al parlamentarilor PSD, stârnind un val de nemulțumiri nu doar printre politicienii aflați la putere, ci și în rândul oamenilor simpli.

Deputatul Pro România de Caraș-Severin, Ion Spânu, spune că acest lucru este posibil doar dacă propunerea va face obiectul unei unei altfel de abordări, prin evitarea Parlamentului și a Curții Constituționale.

„Noi de foarte mult timp am susținut impozitarea pensiilor speciale. Cu cât pensia este mai mare, cu atât și impozitarea să fie mai consistentă, de 90-95%. Repet, ideea impozitării este susținută de Pro România, ea fiind singura soluție în momentul de față pentru că eliminarea lor nu este posibilă. Prin Hotărâre de Guvern se poate face impozitarea lor, fără să se treacă prin Parlament sau pe la Curtea Constituțională. Tot ce s-a făcut până acum a fost în ideea că se ajunge la Curte și se respinge. Nu, impozitarea este foarte clară. Guvernul să emită o Hotărâre în care să se arate exact cu ce procent se impozitează aceste pensii, în funcție de mărimea lor”.

Întrebat cine are interesul să tergiverseze lucrurile pe o problemă atât de dezbătută, deputatul Pro România crede că „USR este de bună credință, însă nu același lucru aș spune despre liberali. Dacă ar fi după noi, ar trebui ca de mâine să emită o Hotărâre de Guvern și să înceapă să impoziteze aceste pensii speciale. Nu mai atacă nimeni la Curte, nu o mai respinge Parlamentul. S-a terminat. Aceasta-i soluția pe care Victor Ponta o reiterează ori de câte ori are ocazia să o facă.”

Inițiativa impozitării pensiilor speciale aparține USR, ai cărei lideri consideră că ele încalcă principiul contributivității, cum este în cazul pensiilor publice.