Se ocupă locurile în spitalele pregătite să primească pacienți diagnosticați cu COVID-19, iar în județul Timiș situația este critică în secțiile de anestezie și terapie intensivă, spun medicii. Se estimează însă că valul patru este diferit față de cele precedente.
Numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 a crescut semnificativ în ultimele zile, comparativ cu mijlocul lunii august. Situația este similară cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut, spune medicul Virgil Musta de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
„Acum trei, patru săptămâni apreciam că vom intra și noi în valul al patrulea, deși foarte multă lume nu credea acest lucru. Vedeam ce se întâmplă în Europa și valul patru bătea la ușă, unele țări erau în luptă cu cel de-al patrulea val. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat anul trecut, ei bine a fost o situație similară. În iunie, noi nu aveam decât câteva cazuri, în septembrie a început să crească numărul de cazuri, astfel încât în octombrie și noiembrie a fost atins vârful valului. A fost o situație dificilă în care spitalele erau copleșite de numărul mare de pacienți. Din păcate se repetă acest lucru. Anul acesta avem însă o armă în plus. Vaccinarea”, a spus medicul Virgil Musta.
Cu toate acestea, doctorul susține că situația epidemiologică din această toamnă va fi diferită, cel puțin în ceea ce privește gradul de intensitate.
„Părerea mea este că valul al patrulea nu va fi la fel de intens ca celelalte. Deja avem o parte din populație vaccinată. O parte care are anticorpi post-boală. Studiile clinice arată că pacienții nevaccinați fac forme severe și contagiozitatea este mult mai mare în cazul acestei noi tulpini Delta care a ajuns și la noi în comunitate. Se transmite de la om, la om în colectivități, în zone aglomerate”, a mai spus Virgil Musta.