„The Galactic Imaginarium” îi așteaptă pe iubitorii de science fiction și fantasy la Dumbrăvița! Vor fi proiectate filme scurte și de lungmetraj

festival de film sf (3)
po 1000x100px (3)

Festivalul de film Science Fiction și Fantasy „The Galactic Imaginarium” are loc în aceste zile la Dumbrăvița, județul Timiș. Până sâmbătă, 19 septembrie, inclusiv, pasionații de SF vor putea urmări diferite filme scurte și de lungmetraj în parcarea Sălii Polivalente, unde a fost amenajat un cinema drive.

Singurul festival de film SF și fantasy din România are patru categorii: film science fiction, fantasy, animație și comedie/parodie, iar ediția din acest an vine cu o serie de noutăți.

„Ne-am străduit mult mai mult decât anul trecut paradoxal, dar am reușit să înaintăm. De exemplu, în acest an avem filme de lungmetraj, nu numai filme de scurtmetraj. Din cele 157 de filme care au fost trimise pentru festival au fost selectate 66. Deci este un număr destul de mare. În plus, avem mult mai multe elemente de program pe cele două linii de program online Zoom și Discord. Avem invitați de seamă din Statele Unite ale Americii, Canada, China și America de Sud la cele 27 de paneluri care vor exista cu invitații noștri. În plus, vom avea patru zile de drive-in cinema unde vom avea cel puțin două filme scurte și două filme de lungmetraj în fiecare seară. Avem în zona Parcului Central un pavilion dedicat informării publicului, vânzării de bilete și alte activități conexe. Nu avem decât în drive-in activități de vizionare, în fiecare seară, miercuri, joi, vineri și sâmbătă seara. După ora 20.00 începe proiecția de filme. Accesul este gratuit în parcarea Sălii Polivalente din Dumbrăvița între orele 19.00 și 20.00. Toate aceste activități se vor desfășura în cazul în care nu se va depăși rata de infectare de 3 la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile cum sunt indicațiile autorităților”, a spus Darius Luca Hupov, inițiatorul festivalului.

În drive-in se vor proiecta 20 de filme, restul se găsesc online pe o platformă de streaming realizată de organizatori, dar asemănătoare cu Netflix.

„Îți alegi filmul și te uiți, este subtitrare în engleză sau în română și te poți uita pe durata celor cinci zile ale festivalului. Sunt în mod normal opt secțiuni, dar avem filme pentru șapte secțiuni: science fiction film lung și film scurt, fantasy film lung și film scurt, animație doar film scurt pentru că nu am primit film lung și comedie/parodie film lung și film scurt. Juriul se va întâlni în aceste zile pentru a delibera și se vor da trofee pentru cele șapte categorii menționate”, a spus Darius Luca Hupov.

fantasy,sf

Vor fi premiate filmele din selecția oficială a festivalului și din fiecare categorie și subcategorie, juriul fiind condus de Irina-Margareta Nistor.

„Mărturisesc că de un an am început și eu să văd masiv filme SF. Cred că așa, pe măsură ce trece timpul, provoacă dependență. Cel mai tare m-a distrat că Darius a spus 62 de ore, 46 de minute și 49 de secunde. A cronometrat perfect ce avem de văzut. Are și film rusesc și chinezesc, a avut grijă de marile puteri. Avem și americănesc, nu lipsește nimic. Dacă tot îl cheamă Darius, avem film și din Persia. În ceea ce privește desenele animate, mi-a plăcut unul dintre ele pentru că este retro într-un fel, îmi amintește de multe seriale de altădată, apoi Justin, care prezintă povestea unui băiețel, în care un șerpișor chiar mai mare îndeplinește dorințele. Avem și un film românesc, se cheamă Colors, dar mă bucură pentru că aici oricum suntem cam în urmă. Există un public atașat de această categorie și e bine să nu te pui cu ei că sunt pasionali”, a spus Irina-Margareta Nistor, președinta juriului.

festival de film sf (2)

Din juriu mai fac parte Bogdan Mihăielescu regizor și autor de cărți cu doctorat în animație, Florin Kevorkian regizor, director de casting, scenarist și actor, Andrei Borosovici, directorul TVR Timișoara și actorul britanic Miltos Yerolemou.

Filmele vor fi proiectate începând cu ora 20.00, dar accesul în parcare se face începând cu ora 19:00. Participanții trebuie să prezinte fie certificatul de vaccinare, fie dovada trecerii prin boala COVID-19 sau dovada realizării testului rapid sau PCR.

Mai multe detalii despre festival se pot găsit AICI.