Virgil Musta: „Riscăm să depăşim capacitatea spitalului! 23 de cazuri noi de coronavirus în Timiş”

whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Astăzi s-a înregistrat în Timiş cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din ultimele săptămâni. 23 de persoane au fost depistate cu noul virus în judeţ şi 639 pe plan naţional de ieri până astăzi. Medicul Virgil Musta face din nou apel la responsabilitate şi la respectarea regulilor şi spune că Spitalul „Victor Babeş” este aproape plin. Se va recurge la spitalele suport, dar nici acolo nu sunt foarte multe locuri.

În ultimele 24 de ore au fost şi 21 de decese în România, printre care şi unul în Timiş. La Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara sunt 50 de persoane infectate cu noul virus internate şi cinci la Terapie Intensivă. Pentru a nu scăpa situaţia de sub control a fost nevoie de o reorganizare a unităţii spitaliceşti pentru a face loc mai multor pacienţi.

„A crescut numărul de cazuri, sunt câteva focare în Timiş, dar sunt şi câteva cazuri din comunitate. Spitalul nostru este aproape plin. Azi-dimineaţă am avut 50 de pacienţi, urmând să mai vină dintre aceştia care au fost depistaţi astăzi. Plus cinci pacienţi care sunt la Terapie Intensivă. Am reorganizat spitalul, crescând capacitatea pentru pacienţii COVID. Am rămas cu o mică secţie pentru non-COVID, restul fiind pentru cei depistaţi cu noul virus”, a precizat medicul Virgil  Musta, purtător de cuvânt al Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara.

Medicul afirmă că cei mai mulţi dintre pacienţii internaţi prezintă forme severe şi spune că şi capacitatea spitalelor suport este limitată.

„Cei mai mulţi dintre pacienţi sunt cu forme severe şi foarte curând, dacă nu se respectă regulile şi nu se înţelege că COVID-ul este în comunitate, riscăm să depăşim capacitatea Spitalului. Pentru moment mai avem posibilitatea să trimitem la CFR, dar şi acolo mai sunt doar opt locuri, Spitalul din Lugoj mai are câteva locuri pentru COVID, dar foarte probabil şi capacitatea acestor spitale suport va fi foarte repede depăşită”, a afirmat Musta.

În ultimele două săptămâni a început să crească numărul de cazuri şi în Timiş. Până atunci, timp de o lună a existat o medie de un caz pe zi. Apoi au început să apară cinci cazuri, şapte cazuri să depăşească 10  zilele trecute şi astăzi numărul să explodeze efectiv la 23.

„Foarte probabil numărul va fi în creştere şi trebuie să înţelegem că suntem într-o situaţie limită şi nu este de joacă. Fac încă o dată apel la responsabilitate şi la respectarea regulilor, purtarea măştii, a distanţării sociale şi spălarea pe mâini, pentru că sunt singurele metode cât de cât eficiente de a preveni şi de a nu ajunge în situaţia de spitalizare. Sunt şi tineri cu stare severă a bolii, sunt persoane cu comorbidităţi, care nici nu ştiau că au o anumită boală pe care am descoperit-o odată cu depistarea pozitivă cu COVID”, a adăugat medicul.

Pe teritoriul României până astăzi au fost depistate 34.226 de cazuri. 1.952 de persoane infectate au decedat. La nivel naţional au fost prelucrate până în acest moment  886.918 teste.