Virgil Musta: „Pandemia a scos la iveală multe deficienţe din sistemul de sănătate. Trebuie o strategie, trebuie investiţii, dar făcute cu cap”

Cunoscutul medic timişorean Virgil Musta, care a avut rezultate remarcabile în lupta împotriva coronaviruslui, trage un semnal de alarmă în această perioadă referitoare la investiţiile care ar trebui să se realizeze în spitale. Măsurile stricte care au fost luate la nivel naţional au făcut ca situaţia să fie ţinută sub control, consideră Musta, dacă nu, luând în considerare infrastructura deficitară a unităţilor spitaliceşti, lucrurile ar fi degenerat de mult.

Tocmai de aceea, medicul cere celor aflaţi la conducere să-şi îndrepte atenţia spre spitalele vechi, care nu au circuite funcţionale. Iar acest lucru nu trebuie să se întâmple doar din cauza pandemiei COVID. Nevoile există şi pentru alte patologii, spune Musta, iar condiţiile în care sunt spitalizaţi pacienţii, dar şi numărul de paturi care există în spitale sunt primordiale.

„Investiţiile în sănătate sunt foarte importante în această perioadă şi vă spun de ce. Noi nu suntem pregătiţi pentru astfel de evenimente. De exemplu, spitalele noastre sunt spitale vechi, care nu au circuite funcţionale şi care au saloane mari. Cât de bine ar fi fost să avem paturi de rezervă, pentru că era mult mai uşor să izolăm cazurile, să evităm infecţiile intraspitaliceşti şi nu doar în contextul COVID, dar şi pentru alte patologii. Condiţiile hoteliere nu sunt cele mai bune. Nu întotdeauna saloanele au toaletă, care iarăşi este un element important. Aceste investiţii cred că sunt foarte importante. Riscurile pentru pacienţi, dar şi pentru medici cresc, dacă nu sunt respectate nişte circuite, nu sunt spitale funcţionale, nu au dotările necesare.”, a declarat Virgil Musta pentru Express de Banat.

Nevoile sunt multe, iar pandemia le-a scos la iveală

Medicul continuă şi spune că ar trebui să existe o strategie clară a celor care ne conduc, iar investiţiile trebuie făcute cu cap.

„Cred că ar trebui făcut în primul rând un plan pentru a vedea în ce situaţie suntem. Pandemia a scos la iveală o serie de deficienţe şi în urma acestui plan să se înceapă să se facă investiţii, dar unele coordonate cu cap, nu doar de dragul de a le face. Se ştie că sistemul de sănătate din România este mai sărac decât multe alte sisteme de sănătate din lume, dar cu toată sărăcia noastră s-a făcut foarte bine faţă pandemiei şi asta numai datorită acestor reguli stricte.”, a adăugat Virgil Musta.

Reguli de bază trebuie să existe, indiferent dacă este pandemie sau nu

Medicul consideră că regulile de bază de igienă trebuie respectate în orice perioadă, iar modul de viaţă sănătos trebuie să primeze indiferent dacă este pandemie sau nu.

„Noi trebuie să respectăm în continuare regulile care nu ţin neapărat de pandemia COVID. De exemplu, spălatul pe mâini şi igiena în general e valabilă nu doar în contextul pandemiei. De asemenea, să evităm să ducem mâna la gură, pentru că e o modalitate de a ne contamina permanent. De asemenea, această distanţare socială este bine-venită nu numai dacă vorbim despre COVID, pentru că evităm să ne îmbolnăvim şi fiecare îmbolnăvire mai pune o cărămidă în evoluţia bolilor cronice pe care le avem. Modul de viaţă sănătos trebuie să îl ducem nu doar în contextul pandemiei de coronavirus.”, a explicat Virgil Musta, purtător de cuvânt la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara.

Acesta a menţionat că la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara numărul pacienţilor diagnosticaţi cu coronavirus este în continuă scădere, doar 8 se mai află internaţi în momentul de faţă, iar la terapie intensivă nu mai este niciun bolnav. Nu acelaşi lucru se întâmplă însă şi în alte zone ale ţării, unde apar în continuare focare epidemiologice.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/