Virgil Musta: „Nu se poate să avem o memorie atât de scurtă!”

Medicul timişorean Virgil Musta a precizat că data de 15 iunie devine o nouă bornă, un nou pas în procesul de revenire spre normalitate. Acesta ține să amintească însă repercusiunile pe care pandemia le-a avut în ţări mult mai dezvoltate decât România şi consideră că România nu a ajuns în situaţia acelor ţări tocmai pentru că s-au luat măsuri considerate de unii „dure”.

Musta desfiinţează anumite teorii vehiculate din dorinţa de a nu respecta regulile rămase în vigoare: masca, distanţarea în spaţii închise şi spălarea regulată a mâinilor, conform cărora virusul ar fi inexistent şi dă exemplul ţărilor în care coronavirusul a făcut ravagii.

„Nu se poate să avem o memorie așa de scurtă! Faptul că în România evoluția pandemiei a rămas sub control și s-a reușit evitarea unei catastrofe nu ne dă dreptul să uităm perioada din martie – aprilie în care Italia, Spania și alte țări aveau spitalele total depășite, secțiile de terapie intensivă pline, iar oamenii contaminați mureau pe capete pentru că mulți nu mai aveau loc în spitale.

Aceasta a fost o realitate ce nu poate fi negată, cei care și-au pierdut pe cei dragi în acele zile sunt mulți și sunt reali.

Pentru că am avut «norocul» unui decalaj de câteva săptămâni, la noi s-au luat rapid măsuri dure, dar s-a dovedit că nu am ajuns în situația acelor țări, mult mai bine puse la punct medical decât noi. Adică s-a evitat contaminarea în masă, într-un interval scurt de timp, în special în rândurile persoanelor cu risc.

Am vrut să reamintesc aceste lucruri, pentru a nu uita de unde am plecat și de ce s-au luat măsurile frustrante pentru toată lumea”, a precizat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara.

Musta mai spune că, din punct de vedere economic, dar nu numai, este absolut normal să continuăm etapele de relaxare a măsurilor, dar „cu cap”, pentru că o explozie incontrolabilă a numărului de cazuri ne poate readuce rapid în situația pe care am reușit să o evităm acum 2-3 luni.

„Relaxarea măsurilor trebuie dublată obligatoriu de responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi. Masca și distanța în spații închise, precum și spălarea mâinilor nu sunt măsuri greu de pus în practică, iar ele trebuie respectate în continuare.

Se observă o creștere a numărului de cazuri în ultimile zile. Era de așteptat o anumită creștere. Nu trebuie să ne speriem, nu trebuie să intrăm în panică. Tot ce trebuie să facem este să rămânem responsabili în respectarea măsurilor, pentru că astfel această creștere poate rămâne controlabilă, iar anumite focare vor putea fi izolate, prin măsuri speciale locale sau sectoriale”, a adăugat medicul.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, creșterea exponențială observată acum câteva luni în Italia, dar și mai recent în Brazilia, India și alte țări se va putea întâmpla și la noi, iar acest lucru ar impune din nou măsuri foarte dure, este de părere Virgil Musta.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/