Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, atrage atenția că tinerețea nu reprezintă neapărat un scut în fața noului coronavirus. Au existat pacienți care nu aveau alte comorbidități, dar au evoluat spre o formă severă de boală și au decedat.
De altfel, medicul crede că virusul a suferit modificări și în ceea ce privește patogenitatea. Acest lucru înseamnă că există o probabilitate mai mare de apariție a unor forme mai grave de boală, mai ales dacă există și un fond genetic nefavorabil. Încă nu se cunosc toate mecanismele care stau la baza bolii COVID-19, iar acest lucru le dă bătăi de cap doctorilor.
„Am mai observat un lucru în cel de-al patrulea val. Vin persoane cu formă severă, evoluează bine, noi toți ne bucurăm, dar dintr-o dată îi pierdem. Și nu vorbesc de una, ci de mai multe persoane. Ceea ce înseamnă că probabil virusul a moștenit mutații și pe partea de patogenitate și acest lucru creează probleme. Dacă vorbim de statistici, peste 90% dintre persoanele internate sunt nevaccinate. Cei vaccinați sunt cu patologii severe asociate, diabet, obezitate morbidă și care evoluează rău. Dar cei mai mulți sunt nevaccinați și vorbim și de tineri și de persoane în vârstă, și în general au boli asociate. Am spus și în celelalte trei valori. Am avut persoane fără factori de risc care au evoluat rău și au murit. Sunt particularități probabil genetice. Există în literatură specificate câteva dintre acestea, dar nu le putem identifica înainte, iar asta este o problemă. Mai mult, am constatat că unul dintre criteriile pe care le iau în considerare când evaluează un pacient este numărul de limfocite. Limfocitele acestea sunt celule care reglează imunitatea și dacă sunt dereglate ca funcție, pacientul merge rău. Am citit de ce se întâmplă acest lucru. Ei bine, intră în compensație alte celule care vor ele să apere organismul, dar din păcate ele elimină citokine, fac furtună de citokine și acest lucru distruge organismul. Știm ce se întâmplă, dar nu avem soluții. Suntem neputincioși și ne uităm cum pacientul evoluează nefavorabil. Stăm foarte bine în ceea ce privește terapia, dar din păcate nu reușim să salvăm pe toată lumea”, a spus medicul Virgil Musta.
COVID-19 ar putea deveni o simplă viroză, dar acest lucru s-ar putea întâmpla doar dacă populația ar câștiga imunitate prin vaccinare.
„Obiectivul principal al vaccinării este ca această boală să fie transformată într-o banală viroză. Să existe o dată sau de două ori pe an o creștere a numărului de cazuri, dar să nu moară oameni. Să stea o săptămână, două acasă, să ia ceva tratament, după care să poată să își reia activitatea. În marea majoritate a țărilor viața și-a reluat cursul. Și cei vaccinați se îmbolnăvesc, dar nu fac forme severe și nu pun sub presiune sistemul de sănătate. Probabil că cei cu factor de risc mare continuă să respecte regulile nespecifice. Noi ca medici suntem obosiți după aproape un an și jumătate de pandemie. Este greu din punct de vedere al efortului fizic pe care îl facem, dar și al efortului psihic. Devenim nervoși, irascibili, de fapt toată societatea este așa. Dar oamenii nu văd exact tragediile pe care le vedem noi. Nu este ușor, te atașezi de pacienți și când vezi că indiferent ce faci nu ai un rezultat pozitiv este foarte greu de suportat”, a mai spus Virgil Musta.