Hotărârea privind majorarea unor dări la Timișoara, contestată: „A fost votată ilegal”

plen proiect impozite

Timișorenii ar putea să nu plătească dări mai mari de anul viitor, deși un proiect în acest sens a fost aprobat în ședința consiliului local de marți seara. Doi aleși locali, de la PNL și PSD, au contestat hotărârea la Prefectura Timiș, pe motiv că a fost votată în mod ilegal.

În ședința de marți seara a Consiliului Local Timișoara a fost aprobat și un proiect de hotărâre prin care se majorează anumite dări, de anul viitor. Concret, hotărârea prevede majorarea impozitului pe clădiri cu 20%, iar persoanele fizice care dețin clădiri nerezidențiale vor plăti un impozit de trei ori mai mare, la fel ca persoanele juridice.

Proiectul a fost supus de două ori votului. Prima dată online, prin platforma Zoom, dar pentru că s-au adunat doar 12 voturi „pentru”, unii consilieri locali USR au invocat probleme tehnice, astfel că procedura a fost reluată, spre nemulțumirea aleșilor de la celelalte partide. A doua oară a fost cu noroc pentru cei din USR. Proiectul a fost votat verbal, astfel că s-au obținut 14 voturi „pentru”, 13 de la USR și unul de la consilierul local PNL Raul Ambruș. Prin urmare, proiectul a fost aprobat.

Revoltați de modul în care s-a votat acest proiect de hotărâre, documentul a fost contestat la Prefectura Timiș de către doi consilieri locali, pe motiv că a fost aprobat în mod ilegal. Este vorba de liderul grupului consilierilor locali PSD, Radu Țoancă, și de cel al aleșilor locali PNL, Adrian Lulciuc.

Am contestat hotărârea privind taxele și impozitele în Timișoara pe 2022. Așa cum am promis ieri în plenul Consiliului Local Timișoara, astăzi am contestat la Instituția Prefectului Timiș proiectul de Hotărâre privind stabilirea taxelor și impozitelor pe anul 2022. Am atașat plângerii dovada primului vot (12 pentru și 10 împotrivă) și lista consilierilor care au votat la Punctul nr. 2 de pe Ordinea de zi. Pentru ca proiectul să fie validat era nevoie de votul a 14 (nu 12) consilieri locali. Am solicitat Prefecturii să verifice legalitatea reluării votului și atacarea, în Contenciosul Administrativ, a hotărârii, dacă sunt sesizate elemente care încalcă prevederile Codului Administrativ. Colegii noștri mai tineri și mai lipsiți de experiență de la USR trebuie să înțeleagă că administrația publică locală nu este jucăria lor personală, cu care se pot juca în nisip după bunul lor plac, așa cum au făcut un an cu Colterm, până când au distrus iremediabil sistemul centralizat de termoficare al orașului”, a afirmat Radu Țoancă.

Consilierul local PSD a mai precizat că în cazul în care Prefectura Timiș va sesiza încălcări ale legislației și va solicita Consiliului Local Timișoara reluarea acestui vot, „sper că până atunci PNL va rezolva, într-un fel sau altul, problema colegului lor iubitor de USR și că majoritatea consilierilor vom respinge majorarea taxelor și impozitelor locale, promovată de administrația Fritz. Timișoara este – și fără majorările preconizate pentru anul 2022- municipiul cu cele mai ridicate biruri fiscale din România”.

De asemenea, Adrian Lulciuc, liderul grupului PNL din Consiliul Local Timișoara, susține că majorarea taxelor și impozitelor a fost votată în mod ilegal în ședința de marți seara.

Mărirea taxelor și impozitelor a fost votată ieri ilegal! La prima strigare regulamentară, proiectul a picat cu 12 voturi pentru și 10 împotrivă, însă după încheierea numărătorii, consilierii USR au reclamat probleme tehnice în timpul votului online, iar procedura a fost reluată în mod ilegal. O spun foarte clar: nu a fost nicio problemă tehnică, 22 de consilieri și-au putut exprima opinia, iar proiectul trebuia picat. Am depus azi o sesizare la Instituția Prefectului Județul Timiș pentru atacarea în contencios administrativ a Hotărârii Consiliului Local privind stabilirea taxelor și impozitelor din anul 2022. Acest eveniment regretabil pentru o ședință a unui consiliu local dintr-un oraș precum Timișoara ar trebui să dea de gândit celor care vremelnic îl administrează. Construcțiile sănătoase se fac doar cu parteneriate corecte, cu obiective clare și cu programe coerente în sprijinul cetățeanului, nu cu majorități fragile și conjuncturale în care orice nemulțumire individuală se poate transpune într-un eșec al unor proiecte cu miză mult mai mare decât orice înțelegere măruntă dintre un primar cu responsabilitate și un consilier oportunist”, a declarat Adrian Lulciuc.