Impozite mai mari la Timișoara, din 2022. Proiectul celor de la USR, votat de un liberal răzvrătit

Cuib de vise 1000x100

Unii timișoreni vor plăti impozite mai mari de anul viitor, după ce un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat în plenul de marți al consiliului local. Cei din USR au reușit să obțină voturile necesare aprobării proiectului cu sprijinul liberalului Raul Ambruș.

Vești proaste pentru mii de locuitori din Timișoara. De anul viitor, vor plăti dări mai mari, după ce un proiect de hotărâre care privește stabilirea impozitelor și taxelor locale a fost aprobat în plenul Consiliului Local Timișoara, care a avut loc marți seara.

Concret, proiectul prevede majorarea impozitului pe clădiri cu 20%, iar persoanele fizice care dețin clădiri nerezidențiale vor plăti un impozit de trei ori mai mare, la fel ca persoanele juridice.

Așteptările sunt mari și pe partea de investiții, dar și pentru calitatea serviciilor publice, curățenie, etc. Noi facem două propuneri: să modificăm nivelul de impozit pe clădire de la 0,8% la 0,1%, astfel să ajungem la nivelul Brașovului, Clujului, Bucureștiului, dar să fim sub nivelul din Arad, Oradea sau Constanța. Prima propunere aduce un plus bugetului de cinci milioane de lei. Nu este o sumă uriașă, dar peste ani este o sumă consistentă. În al doilea rând, există de mai mulți ani o diferență în ceea ce privește impozitarea clădirilor nerezidențiale, o diferență între persoanele fizice și cele juridice. Aici vorbim de 3.500 de timișoreni care sunt persoane fizice și dețin clădiri nerezidențiale. Noi propunem să echilibrăm situația, să modificăm impozitul pentru toate clădirile nerezidențiale. Este vorba de mai puțin de 1% din populație afectată, iar la bugetul local am atrage 15 milioane lei pe an. În plus, propunem această bonificație pentru persoanele fizice. Adică toți cei care plătesc până la sfârșitului lunii martie taxele și impozitele să primească 10% reducere”, a explicat primarul Dominic Fritz, înainte ca proiectul să fie supus votului.

STPT job 1000x200

Imediat, au venit o serie de propuneri de amendamente la proiectul de hotărâre din partea unor consilieri locali de la toate partidele. Însă au fost aprobate doar trei dintre acestea. Este vorba de un amendament făcut de Raul Ambruș, consilier local PNL, care a propus ca și persoanele juridice să poată beneficia de reducerea de 10% dacă-și plătesc dările până la sfârșitul lunii martie. De asemenea, Paula Romoceanu, consilier local USR, a propus ca revoluționarii să fie scutiți de la plata impozitului auto, iar cei care au făcut lucrări pentru creșterea eficienței energetice să nu mai plătească impozitul pe clădiri timp de cinci ani.

Nu înțeleg de ce creștem taxele și impozitele într-un moment extrem de dificil din viața persoanelor fizice și juridice. Nu cred că este justificată în acest moment niciun fel de creștere, chiar cred că este nevoie de o ușoară scădere”, a semnalat consilierul local PNL Dan Diaconu.

Într-un final, după discuții care au durat mai bine de o oră, proiectul a fost supus votului aleșilor locali, online, prin platforma Zoom. Pentru că s-au adunat doar 12 voturi „pentru”, unii consilieri locali USR au invocat probleme tehnice, astfel că procedura a fost reluată, spre nemulțumirea aleșilor de la celelalte partide. A doua oară a fost cu noroc pentru cei din conducerea Primăriei Timișoara. Proiectul a fost votat verbal, astfel că s-au obținut 14 voturi „pentru”, 13 de la USR și unul de la consilierul local PNL Raul Ambruș. Prin urmare, proiectul a fost aprobat.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/