Virgil Musta: „Am o mare neliniște în suflet când văd ce se întâmplă zilele acestea”

Virgil Musta, medicul timișorean care se ocupă de pacienții infectați cu noul virus, continuă să se implice și pe partea de informare a cetățenilor. Doctorul a transmis un alt set de recomandări pe care oamenii ar trebui să le ia în considerare în perioada sărbătorilor.

Românii se pregătesc intens în aceste zile pentru sărbătorile pascale, iar cozile și-au făcut deja apariția în marile magazine. Medicul Virgil Musta, care la rândul său a mers să se aprovizioneze, spune că a observat oameni care încă nu păstrează distanța de doi metri și nu poartă mască.

„Simt nevoia să vă scriu din nou. Am o mare neliniște în suflet când văd ce se întâmplă zilele acestea. Trecem printr-o perioadă periculoasă, foarte înșelătoare. Afară este frumos și toți avem tendința de a ceda și a slăbi măsurile de distanțare socială și de izolare. Ne pregătim mulți de sfintele sărbători de Paște, mergem prin magazine și piețe să ne aprovizionăm. Acestea sunt aglomerate, iar cozile sunt mai mari. Am văzut multe persoane care poartă mască și respectă distanța și asta e foarte bine, dar am văzut și destui care nu mai poartă masca și nu păstrează distanța de 2 metri. Am observat persoane care sunt mulțumite de faptul că epidemia la noi în țară este încă sub control și consideră că asta este ceva firesc. Omit însă faptul că acest lucru s-a realizat greu, în special prin efortul colectiv susținut de distanțare socială, izolare și respectarea regulilor de igienă. Sunt mulți care nu înțeleg faptul că suntem încă pe panta ascendentă a îmbolnăvirilor și a deceselor!”, a scris doctorul Musta în grupul City Doctors de pe Facebook.

Medicul avertizează că virusul este periculos pentru că se poate transmite, după cum bine știm, și de la persoane asimptomatice și că boala evoluează diferit în funcție de organism. Cu toate că oamenii au tendința să creadă că situația este sub control în România, o explozie a numărului de cazuri poate apărea oricând dacă nu sunt respectate, în continuare, măsurile de prevenție.

„Multă lume nu știe că sunt tot mai mulți pacienți în stare gravă internați, iar secțiile de terapie intensivă dedicate Covid-19 sunt aproape pline, chiar și la noi la Spitalul Victor Babeș din Timișoara este aproape plin. Sau creat spitale suport și se iau măsuri de creștere a capacității, dar chiar și așa locurile pot deveni insuficiente dacă numărul cazurilor crește mult și continuu. Nici nu vreau să mă gândesc unde putem ajunge și noi în România dacă zilele acestea nu respectăm cu strictețe toate regulile pe care sunt convins că deja le știți foarte bine! Din păcate, avem deja exemplele concrete ale multor țări mult mai dezvoltate decât noi. Am văzut cu toții situația Italiei, o țară îndoliată acum, cu zeci de mii de îmbolnăviri și cu peste 20.000 decese cauzate și de un sistem de sănătate depășit (cu toate eforturile medicale făcute și la ei), în care pacienții mor pe culoarele spitalelor sau acasă, deoarece nu mai au loc în secțiile de terapie intensivă sau în saloanele spitalelor. Nu vreau să vă întristez acum, dar chiar este foarte important să rămânem foarte raționali zilele acestea. Eu sunt credincios și Îl iubesc pe Dumnezeu și aș dori să am și eu și voi toți un Paște fericit, cu bucurie și multă lumină în suflet.”, a mai spus doctorul Virgil Musta.