Virgil Musta: „Am avut persoane de 92 de ani cu comorbidități care în cinci zile nu mai aveau niciun simptom”

spitalul victor babes timisoara

Numărul de cazuri de COVID-19 crește în România, dar medicii speră ca formele să nu fie unele severe pentru că în caz contrar va crește din nou presiunea pe sistemul de sănătate.

În plus, atrag atenția asupra faptului că, dacă starea pacientului se agravează, prezentarea la spital din timp poate să facă diferența dintre viață și moarte.

„Virusul se multiplică. Chiar dacă nu dă acea reacție inflamatorie agresivă asupra organismului, el se multiplică. Și iată că în Franța a fost depistată o nouă tulpină. Combinată cu tulpina Omicron, predominantă, nu se știe ce modificări pot apărea și ne vom confrunta cu probleme și mai mari. Este o situație dificilă. Eu cred că și natura trebuie să își facă ciclul ei. Chiar dacă numărul de cazuri vor fi multe, sper să nu apară modificări semnificative și virusul să slăbească din putere și astfel să devină o banală viroză de care să avem puțină grijă în anumite perioade ale anului”, a spus medicul Virgil Musta de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Tratamentul în boala Covid-19 acționează în primele zile de boală, iar specialiștii recomandă testarea PCR în cazul în care există simptome de viroză. Asta, pentru că testele rapide au sensibilitate scăzută în fața variantei Omicron.

„Aceste tratamente au câteva particularități. Sunt recomandate persoanelor cu factori de risc. De aceea nu chiar toată lumea beneficiază de ele. Și sunt eficiente în primele cinci, șapte zile. Pentru că ele sunt antivirale, distrug virusul. Anticorpii monoclonali acționează prin neutralizarea virusului. Antiviralele împiedică multiplicarea virusului și blochează dezvoltarea virusului și să nu producă faza inflamatorie. De acea nu mai sunt ineficienți în faza inflamatorie. S-a constatat că pe tulpina Omicron testele de antigen și de salivă sunt slabe, în sensul că nu au o relevanță foarte bună. Multe sunt negative, dar din fericire PCR-ul pune diagnosticul. Noi am folosit spre sfârșitul valului patru acest tratament, dar există această frică de spital. Eu o înțeleg, dar nu este bună. Am avut persoane de 92 de ani cu comorbidități care în cinci zile nu mai aveau niciun simptom. Aproape toți cei care au luat această medicație au evoluat foarte bine în câteva zile. Pentru că nu ajung în fază severă. Înainte, criteriile de administrare erau restrictive, dar acum sunt mai laxe”, a mai explicat medicul.

În județul Timiș a crescut rata de infectare. În doar câteva săptămâni a ajuns la 3.03 la mie, iar la Timișoara e 3.98 la mia de locuitori.

„A fost perioada în care am putut sărbători în liniște, acasă sau în familie și marea majoritate a colegilor și-au luat concediu. Ne-am putut permite să respirăm și să ne odihnim și să venim cu o nouă energie acum la început de an. Avem locuri suficiente pe moment. Terapia Intensivă funcționează aproape la capacitate maximă. Sunt și acele cazuri care nu se pot externa rapid. Ne așteptăm să crească numărul de cazuri repede”, a mai spus doctorul Musta.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/